Dilbeekse IS-strijder veroordeeld tot 5 jaar cel

Een IS-strijder uit Dilbeek is door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar. De rechter legde hem ook een boete op van 8.000 euro en beval zijn onmiddellijke aanhouding. De Algerijn zou in Syrië en Irak aan het front hebben gevochten. 

In december 2015 kreeg de politie informatie dat de man uit Dilbeek naar Syrië zou zijn getrokken om er te vechten aan het front. De politie ondervroeg zijn familieleden, maar die beweerden dat de man was teruggekeerd naar Algerije en zijn vrouw en vier kinderen uit Dilbeek in de steek had gelaten. Uit het onderzoek bleek dat hij niet naar Algerije was gereisd en dat hij vermoedelijk clandestien de grens tussen Turkije en Syrië was overgestoken. Daarenboven bleek dat de man in de periode voor zijn vertrek tekenen van radicalisme vertoonde. Zo sprak hij op de werkvloer vrouwen aan omdat ze geen boerka droegen en weigerde hij hen ook een hand te geven.

Het ultieme bewijs werd uiteindelijk gevonden bij een huiszoeking. In de kamer van zijn oudste zoon vonden speurders een geheugenkaartje met foto’s. Op een van de foto’s was de man te zien, gekleed als IS-strijders terwijl hij twee AK 47’s vasthield. Volgens het federaal parket was de foto genomen in de Iraakse stad Falluja.

De man liet verstek gaan op zijn proces en verblijft vermoedelijk nog in Syrië of Irak. Mogelijk is hij al gesneuveld, maar daarvan had het openbaar ministerie geen bewijs.

Meest gelezen