Videospeler inladen...

"Er moet een verbod komen op roken op terrassen van cafés en restaurants"

Professor arbeidsgeneeskunde Lode Godderis van KU Leuven wil roken op alle publieke plaatsen verbieden. Concreet stelt hij een 10 meter-zone voor bij de in- en uitgangen van publieke ruimtes en wil hij roken op terrassen van cafés en restaurants verbieden. "We meten schadelijke sigarettenrook, nicotine en fijn stof tot op 10 meter afstand" zegt Godderis.

Sinds het rookverbod uit  2011 is roken op openbare plaatsen en in horecazaken niet meer toegelaten. Hierdoor daalde de concentratie aan nicotine en fijn stof in cafés met 90 procent. "Dat dit niet daalde met 100 procent is te wijten aan de schadelijke sigarettenrook die binnenwaait", zegt Godderis. "Ook aan de inkomhallen van bedrijven en ziekenhuizen blijft een schadelijke rookwalm hangen waar we vanaf moeten." 

Maatschappelijk draagvlak

Eerder deze maand verscheen in de Artsenkrant een column van professor Godderis over roken op terrassen. In die column riep hij de beleidsmakers op om bijkomende maatregelen te nemen tegen roken op terrassen en tegen stoeproken. In die column vroeg Godderis zich af of er in België een draagvlak bestaat voor een uitbreiding van het rookverbod.  

Volgens Stichting tegen Kanker is hiervoor wel degelijk een draagvlak. In een online bevraging bij 3500 Belgen tussen 15 en 75 jaar oud, georganiseerd door het onderzoeksbureau GFK in opdracht van Stichting tegen Kanker, blijkt dat heel wat mensen voor meer rookvrije ruimtes zijn. Volgens de bevraging is 62% van de ondervraagden te vinden voor rookvrije terrassen en rookvrije festivals.  Daarnaast is 88% van de deelnemers aan de bevraging voorstander van rookvrije ziekenhuiscampussen.

Economische impact

Gerrit Budts van Horeca Vlaanderen wijst ook op de keerzijde van rookvrije terrassen en stoepen: "Wij zijn absoluut tegen een uitbreiding van het rookverbod. Heel veel horecazaken investeerden sinds 2011 in verwarmde en overdekte terrassen om geen klanten te verliezen. Wij rekenen op de hoffelijkheid en het gezonde verstand van de rokers om geen sigaret op te steken wanneer andere klanten net hun eten krijgen."

Ook in Nederland is er momenteel discussie over roken op terrassen van café's en restaurants. Daar noemt de Nederlandse staatssecretaris van Volksgezondheid, Paul Blokhuis, een rookverbod op terrassen "nodig en onvermijdelijk".  

Meest gelezen