Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Ethiopië wil punt zetten achter langlopend grensconflict met Eritrea

Ethiopië lijkt werk te maken van het "nieuwe politieke begin" dat premier Abiy Ahmed twee maanden geleden beloofde. Gisteren kondigde de regering in enkele uren tijd een reeks hervormingen aan: de afschaffing van de noodtoestand en van enkele staatsmonopolies, en de bereidheid om een langlopend grensgeschil met Eritrea te beëindigen. 

Ethiopië gaat een vredesverdrag met Eritrea uit 2000 aanvaarden. Het akkoord werd getekend om een einde te maken aan een bloedig conflict dat beide landen tussen 1998 en 2000 uitvochten, maar het werd niet nageleefd. Ethiopië weigerde jarenlang te erkennen dat een aantal grensgebieden aan Eritrea waren toegewezen, waardoor het conflict nog geregeld oplaaide. 

Nu zegt de regering dat ze zowel het vredesverdrag zal aanvaarden als de demarcatie die in 2002 werd vastgelegd door een internationale arbitragecommissie.

Enkele uren voordien had het Ethiopische parlement al beslist om de noodtoestand af te schaffen, die drie maanden geleden werd ingesteld na aanhoudende onrust in het land. De noodtoestand was eigenlijk afgekondigd tot augustus.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Premier Ahmed kondigde ook economische hervormingen aan. De staatsmonopolies op onder meer de telecom- en elektriciteitssector en de luchtvaart worden afgeschaft. Binnenkort zou er ruimte moeten komen voor private, ook buitenlandse investeerders in de gesloten Ethiopische economie.

Met de toegevingen en hervormingen hoopt Abiy Ahmed, die sinds april premier is van Ethiopië, om de onvrede in zijn land weg te nemen. Ethiopië, in de Hoorn van Afrika, kampt al twee jaar met onrust in grote delen van het land. Maanden geleden werden bij demonstraties honderden mensen gedood en duizenden opgepakt. De gewezen premier Hailemariam Desalegn stapte op "om bij te dragen aan een oplossing van de problemen in zijn land".

Meest gelezen