Videospeler inladen...

Europa zet plafond van 19 cent op internationale telefoongesprekken

Internationale telefoongesprekken tussen EU-lidstaten zullen in de toekomst maximum 19 eurocent per minuut mogen kosten. Over dat plafond hebben het Europees Parlement en de Raad van ministers een politiek akkoord bereikt. Nu kosten internationale gesprekken nog om en bij een euro per minuut. Een sms naar een andere Europese lidstaat zal nog maximum 6 cent mogen kosten.

Vorig jaar werden reeds de roamingkosten in de Europese Unie afgeschaft. Dat betekende dat we op vakantie binnen Europa niet meer extra betaalden om te telefoneren, te sms'en of voor dataverbruik met ons eigen nationale abonnement.

Maar internationale gesprekken - vanuit je thuisland naar een andere Europese lidstaat - behielden hun dure internationale tarief.  Meer nog: na het afschaffen van de roaming hebben operatoren hun internationale tarieven doen stijgen, zeggen consumentenorganisaties. Op initiatief van het Europees Parlement komt ook daar nu een einde aan.

Na heel wat overleg hebben onderhandelaars van het Europees Parlement en de Raad van Europese ministers een politiek akkoord bereikt: internationale gesprekken binnen de Europese Unie zullen niet meer dan 19 cent per minuut meer mogen kosten. Voor sms'en komt er een plafond van 6 cent. De btw is daar evenwel niet bijgerekend. Overigens; volgens de Europese consumentenorganisatie BEUC kost een internationale oproep in Europa de operator gemiddeld genomen amper 1,17 cent extra.

De maximumtarieven gaan ten laatste in op 15 april 2019. Voor alle duidelijkheid: het dure internationale tarief blijft wel gelden voor internationale gesprekken naar landen buiten de Europese Unie.  

De Croo: "België speelde voortrekkersrol"

Minister van Telecom, Alexander De Croo (Open VLD), is tevreden dat het Europees Parlement en de Europese Raad afgelopen nacht een compromis hebben bereikt om een einde te maken aan wat hij "woekerprijzen" noemt.

"België speelde een voortrekkersrol binnen de Europese Raad om dit dossier erdoor te krijgen. Na de afschaffing van de roamingkosten in Europa is dit opnieuw goed nieuws voor de consument", zegt hij.

Meest gelezen