Videospeler inladen...

Francken over kritiek uit Europa: "Hypocrisie is de vaseline van het Schumanplein"

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) geeft toe dat hij het woord "omzeilen" beter niet had gebruikt toen hij gisteren na het mislukte Europees overleg over het migratiebeleid sprak over artikel 3 van het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens. Tegelijk verwijt hij Europees commissaris voor Migratie Dimitris Avramopoulos hypocrisie.

In artikel 3 staat dat niemand gefolterd mag worden en "pushbacks" - het terugsturen van boten met vluchtelingen - vallen daaronder.  Francken had het gisteren over het omzeilen van dat artikel, maar geeft nu toe dat hij beter de woorden "heroriënteren van de boten naar Tunesië" gebruikt zou hebben. "Voor alle duidelijkheid: ik ben niet aan het aansturen op een massale schending van artikel 3".

Europees commissaris Avramopoulos had Francken gisteren teruggefloten toen die het had over het terugsturen van boten met vluchtelingen naar Noord-Afrika. Maar Francken zegt dat de commissaris zelf al in Tunesië geweest is om daarover te praten. "Hij heeft ook een akkoord met Soedan gesloten, waarvoor ik bijna ontslag heb moeten nemen, en hij doet dat allemaal."

"We hebben in Turkije een deal gesloten met Erdogan, we hebben een akkoord gesloten met milities in Libië, die qua mensenrechtenschending kampioen zijn in Afrika", zegt Francken. "Hypocrisie is de vaseline van de Wetstraat, ik denk dat hetzelfde ook geldt voor het Schumanplein. Dat is vandaag nog eens bewezen."

Beluister de reactie van Theo Francken:

In een reactie zegt premier Michel dat België de Europese verdragen respecteert, ook inzake asiel. "Maar we zijn het niet eens met de oppositie die de grenzen wil openen. Voor de veiligheid in Europa zijn er grenscontroles nodig. Laten we samenwerken met Frontex om de Europese grenzen te controleren en de veiligheid van onze medeburgers te verzekeren", aldus Michel.

VIDEO: Theo Francken gaf vanavond toelichting bij zijn uitspraken in "Terzake"

Videospeler inladen...

VIDEO: In "De afspraak" debatteren Groen-fractieleider in de Kamer Kristof Calvo en Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken over de uitspraken van de staatssecretaris

Videospeler inladen...

Meest gelezen