Franse Senaat keurt omstreden hervorming van spoorwegen goed

De Franse Senaat heeft het licht op groen gezet voor de omstreden hervorming van de Franse spoorwegmaatschappij SNCF. Die hervorming, waartegen sinds begin april al 26 dagen gestaakt is, werd wel enigszins aangepast om de vakbonden een aantal toegevingen te doen. Maar de bonden zijn nog niet overtuigd en zetten hun stakingsplannen, die lopen tot einde juni, voort.

De tekst, die nog eens opnieuw langs de Nationale Vergadering (het Franse lagerhuis) moet passeren vooraleer definitief goedgekeurd te zijn, is een van de meest emblematische hervormingen in het beleid van de Franse president Emmanuel Macron.

Er werden in de tekst een aantal aanpassingen gedaan ten opzichte van het initiële ontwerp. Zo belooft de Franse regering om 35 van de in totaal 50 miljard euro schulden van de SNCF over te nemen. De Franse spoorwegmaatschappij wordt omgevormd tot een naamloze vennootschap, maar met publiek kapitaal. Het statuut van spoorwegarbeider, met tal van sociale voordelen, zal verdwijnen voor nieuwe aanwervingen. Dat moet de kosten bij de SNCF verminderen, in aanloop naar een liberalisering van het spoor. Maar voor het personeel dat in de toekomst getransfereerd zou worden naar een andere spoorbedrijf, is er wel voorzien in loonbehoud.

De vakbonden erkennen dat er vooruitgang is geboekt, maar willen de druk hoog houden, klinkt het. Hun plannen om tot eind deze maand twee dagen op de vijf te staken, gaan onverminderd voort. Op die manier hoopt men nog meer "verbeteringen" in de wacht te slepen.

Meest gelezen