Wereld was afgelopen tien jaar nog nooit zo onveilig als nu

De wereld is de laatste tien jaar nog nooit zo onveilig geweest als nu. Dat blijkt uit de jaarlijkse Global Peace Index, een onderzoek van de onafhankelijke denktank Institute for Economics and Peace. En dat komt vooral door de vele conflicten, oorlogen en spanningen in heel wat landen. 

Het is al de dertiende keer dat de denktank met een uitgebreid rapport komt over de vrede in de wereld. En echt veel reden tot gejuich is er niet. Volgens de onderzoekers is de vrede in de wereld voor het vierde jaar op rij opnieuw een stukje minder veilig geworden. 

Europa en Midden-Oosten

Europa is nog steeds de meest veilige regio, maar ook daar gaat het al voor het derde jaar lichtjes achteruit. Oorzaak? De politieke instabiliteit in verschillende landen door de opkomst van het anti-EU-gevoel, het stijgende aantal terroristische aanslagen en een gevoel van criminaliteit, vooral in Oost-Europa. 

De slechtst scorende regio blijft dan weer het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Al ging de veiligheid daar het afgelopen jaar wel lichtjes vooruit, vooral omdat terreurgroep IS minder sterk staat in Irak en Syrië. Maar veilig is het er nog verre van. 

En ook Noord- en Zuid-Amerika, AziëSub-Sahara-Afrika en Rusland scoren wat slechter qua veiligheid dan een jaar eerder. Centraal-Amerika en Zuid-Azië scoren dan weer wat beter. 

Landen scoren goed of slecht?

Van de 163 onderzochte landen scoren 92 landen slechter dan in het vorige rapport, 71 doen het beter.

Meest veilige landen

  1. IJsland
  2. Nieuw-Zeeland
  3. Oostenrijk
  4. Portugal
  5. Denemarken

Meest onveilige landen

  1. Syrië
  2. Afghanistan
  3. Zuid-Soedan
  4. Irak
  5. Somalië

En België?

België doet het zeker niet slecht. In de ranking van in totaal 163 landen staat ons land op de 21e plaats, net achter Mauritius en voor Slowakije.

Vluchtelingen

En ook het hoge aantal vluchtelingen toont volgens de onderzoekers de onveilige situatie aan. Eind 2016 waren zo'n 65,6 miljoen mensen op de vlucht, oftewel 1 procent van de totale wereldbevolking: het hoogste aantal uit de recente geschiedenis. Het merendeel van de vluchtelingen komt uit Syrië, Afghanistan en Zuid-Soedan. 

Economische impact

De resultaten van het onderzoek mogen niet worden onderschat, vindt Steve Killelea van het Instituut. De economische impact van het geweld en alle conflicten wordt geschat op zo'n 14,8 biljoen dollar, zo'n 2 procent meer dan een jaar eerder. "Vrede gaat niet enkel over het stoppen van menselijk lijden, maar ook over economische kansen."

"Hoe dan ook hebben we het afgelopen decennium op heel wat fronten zeker vooruitgang geboekt", zegt Killelea. "Al blijft het wel veel moeilijker om vrede op te bouwen dan om vrede te vernietigen. Dat verklaart waarom landen onderaan de lijst vastzitten in langdurige conflicten. De conflicten in Syrië, Jemen, Libië en Afghanistan hebben de afgelopen tien jaar bijgedragen tot heel wat slachtoffers, een stijgend aantal vluchtelingen en meer terrorisme."

Meer lezen?

Het volledige rapport kunt u hier terugvinden.

Meest gelezen