Videospeler inladen...

Klimaatstrijd Antwerpen: inwoners helpen de ecologische voetafdruk van hun gemeente te verkleinen via app

Eind maart lanceerde de provincie Antwerpen de Klimaatstrijd, een campagne waarin de inwoners van alle Antwerpse gemeentes kunnen helpen de ecologische voetafdruk van hun gemeente te verkleinen . Via een app, For Good, kunnen de inwoners verschillende uitdagingen aangaan die de CO2-uitstoot in hun gemeente verminderen.

In de Klimaatstrijd strijden de verschillende Antwerpse gemeentes tegen elkaar voor de titel "Gemeente met de Kleinste Ecologische Voetafdruk". Het doel is om tussen maart 2018 en maart 2019 de CO2-uitstoot van de eigen gemeente zo veel mogelijk te verminderen. Inwoners kunnen hun gemeente hierbij helpen door de app For Good te downloaden. Via de uitdagingen die ze aangaan in de app engageren ze zichzelf om missies te volbrengen die de CO2-uitstoot verminderen. "Deelnemers kiezen zelf hoe ze hun ecologische voetafdruk te lijf gaan: door bijvoorbeeld minder vlees te eten, minder met de auto te rijden of een boek te lezen in plaats van televisie te kijken", zegt Gedeputeerde voor Leefmilieu in Antwerpen Rik Röttger. De wedstrijd tussen de Antwerpse gemeentes loopt tot maart 2019.

Initiatief ligt bij de burger

De Klimaatstrijd is nu 10 weken bezig en al 66 van de 70 Antwerpse gemeentes nemen deel aan de strijd. De app heeft intussen 717 gebruikers, die uitdagingen zijn aangegaan waarmee ze tot nu toe al 54.931 kilogram CO2 hebben uitgespaard. Die besparing is te vergelijken met 7.847 auto's die voor één dag van de baan worden gehaald.

Momenteel halen de gemeentes Berlaar, Boom en Kasterlee de beste scores. De burgemeester van Berlaar, Walter Horemans (CD&V), is tevreden: "De gemeente Berlaar zet erg in op het thema klimaat. Naast de app zijn we ook bezig met andere initiatieven om onze ecologische voetafdruk te verkleinen zoals het uitbreiden van het aantal fietspaden en het invoeren van CNG-wagens voor gemeentepersoneel."

Vlamingen liggen wakker van klimaatvraagstuk

Vlamingen liggen wakker van het klimaatvraagstuk, zo blijkt uit de nationale Klimaatenquête van FOD Volksgezondheid. Vooral jongeren zijn gevoelig voor de problemen die de klimaatopwarming veroorzaken. Hierop speelt de Provincie Antwerpen in: "Mensen liggen wakker van het klimaatvraagstuk maar weten niet altijd goed wat ze zélf kunnen doen om het klimaat te beschermen" zegt Valerie Druart van Provincie Antwerpen. "De Klimaatstrijd reikt burgers een tool aan om hun eigen ecologische voetafdruk te verkleinen." 

VIDEO: Thalia Gijsbrechts neemt deel aan de klimaatstrijd. "Het journaal" ging kijken hoe ze dat doet.

Videospeler inladen...

Meest gelezen