Nicolas Maeterlinck

Kunsttriënnale Beaufort neemt een vliegende start

De 6e editie van kunsttriënnale Beaufort neemt een vliegende start na de opening eind maart. Dat heeft gedelegeerd bestuurder Stefaan Gheysen van het provinciebedrijf Westtoer op het kustburgemeesteroverleg gezegd.

Na een moeilijke editie in 2015 lijkt Beaufort goed bezig om het imago terug stevig op te krikken en aan te knopen met de eerdere succesedities. Het is de 2e keer dat de provincie West-Vlaanderen en Westtoer instaan voor de organisatie en er zijn duidelijk lessen getrokken uit de vorige editie.

Er werden de jongste maanden al 150.000 kaarten verdeeld in het Frans en het Nederlands, de website kreeg al 412.000 bezoekers, er zijn al 5.000 bezoekersgidsen verdeeld en de overzichtskaart werd ook al 10.000 keer gedownload.

"De eerste evaluatie is dus zeer positief, op alle vlakken", zegt Gheysen. "Bij het publiek hebben de individuele werken veel succes. Neem nu "Monument for a wullok" van Stief De Smet. Iedereen wil er even ingaan en er zijn soms zelfs wachtrijen."

"We zijn tegemoet gekomen aan de vraag van de gemeenten, met monumentale, laagdrempelige en heel zichtbare werken. De reacties zijn dan ook ontzettend goed vanuit de kustgemeenten. Ze menen dat Beaufort zorgt voor een significante bijdrage aan het kusttoerisme.

Ook de pers toonde veel interesse en er kwamen zelfs al 60 journalisten uit het buitenland. "En wat ons ook ontzettend verheugt, is dat ook de vakpers zich lovend uitlaat over de werken en artiesten", vertelt Gheysen. Heidi Ballet cureert Beaufort 2018.

Blankenberge is de enige badstad die niet meedoet. "We bereikten negen van de tien kustgemeenten, dat is 90 procent of grootste onderscheiding. Na de verkiezingen sturen we Blankenberge zeker een uitnodiging om mee te doen met onze volgende editie in 2021", besluit Gheysen. Beaufort loopt nog tot 30 september.

Meest gelezen