Videospeler inladen...

Macron vergelijkt telefoontje met Trump met... worst: "Het is beter dat je de inhoud ervan niet kent"

Hoewel het er anderhalve maand geleden vriendschappelijk aan toeging tijdens het bezoek van Macron aan Trump, is een telefoontje tussen beide staatshoofden onlangs kennelijk bitsig verlopen. De Franse president wil dat echter niet met zoveel woorden gezegd hebben. Hij vergeleek het gesprek met... worst. 

Vorige week donderdag had de Franse president Emmanuel Macron zijn Amerikaanse ambtsgenoot Donald Trump gebeld over diens beslissing om invoerheffingen te implementeren op Europees staal en aluminium. Volgens de Amerikaanse zender CNN had Macron die beslissing "illegaal" en "fout" genoemd, een opmerking die bij Trump in het verkeerde keelgat was geschoten. "Verschrikkelijk", zo omschreef CNN het verloop van het telefoongesprek.

Of het echt zo erg was, wilde de pers graag vernemen uit de mond van de Franse president zelf. Tijdens een persconferentie met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in Parijs werd bij Macron gepolst naar zijn reactie op het bericht van CNN.

Bismarck

Macron wenste niet op de inhoud van het telefoongesprek in te gaan, en om het onderwerp uit de weg te gaan, kwam hij met een aparte vergelijking op de proppen. Hij ging daarvoor te leen bij de Duitse negentiende-eeuwse staatsman Otto von Bismarck.

"Als we mensen zouden uitleggen hoe worsten gemaakt worden, is het onwaarschijnlijk dat ze ze zouden blijven eten", zei Macron met Bismarcks woorden. "Ik vind het leuk als mensen de bereide maaldtijd zien, maar ik ben er niet van overtuigd dat commentaar uit de keuken helpt om de maaltijd goed op te dienen of smakelijk op te eten." 

Hier in Parijs geven we geen commentaar op hoe de dingen verlopen zijn

Macrons vergelijking mag dan verrassend klinken, ze ligt wel in de lijn van hoe hij met de pers omgaat. Sinds zijn verkiezing heeft hij de pers altijd op afstand gehouden. Hij heeft zijn medewerkers ook verboden om journalisten een kijkje achter de schermen van het Elysée te gunnen. 

Hier in Parijs geven we geen commentaar op hoe de dingen verlopen zijn, of hoe heet of koud, hartelijk of vreselijk was. We realiseren dingen en gaan gewoon door. Dat heb ik van bij het begin ook gedaan. En tijdens de G7 zal ik met president Trump een nuttig en openhartig gesprek hebben, zoals ik dat van bij het begin heb gehad." 

Videospeler inladen...

Meest gelezen