Videospeler inladen...

Geradicaliseerde man opgepakt die banden had met dader schietpartij Luik, sprak dreigende taal tegen journalist

In Verviers is een man opgepakt die in de gevangenis heeft gezeten met Benjamin Herman, de dader van de schietpartij in Luik. Hij was vrij onder voorwaarden, maar zou zich niet aan die voorwaarden hebben gehouden. De man had ook dreigende taal gesproken tegenover journalist Bruno Struys van De Morgen. "Mocht ik niet met mijn verhaal naar de politie zijn gestapt, dan zou de politie niet zo snel gehandeld hebben", zegt Struys in "De wereld vandaag".

Fouad B. stond op de lijst van OCAD met geradicaliseerde IS-sympathisanten. De man zat opgesloten na verschillende veroordelingen voor geweld en diefstallen. In de gevangenis zou hij kennis hebben gemaakt met Benjamin Herman, die vorige week twee politievrouwen en een student doodschoot in Luik. Het gerecht onderzoekt of hij mee verantwoordelijk is voor de radicalisering van Herman.

B. kwam voorwaardelijk vrij op 22 mei, een week voor de aanslag.  Volgens het parket bleek al snel dat hij zich niet aan zijn voorwaarden hield en werd hij daarom opgespoord. Vanmiddag werd de man door een speciale politie-eenheid opgepakt in Ensival, een deelgemeente van Verviers. Bij de arrestatie raakte een politieagent gewond, toen hij zichzelf per ongeluk in zijn been schoot.

Intussen is ook bevestigd dat B. dreigende taal had gesproken in een gesprek met de journalist Bruno Struys van De Morgen. Die had daarop de politie gewaarschuwd. Volgens het parket werd hij op dat moment al opgespoord omdat hij zich niet gemeld had bij de politie, en dus zijn voorwaarden had geschonden. Maar volgens Struys had de politie zonder zijn tip niet zo snel gehandeld.

Geen andere keus dan met dit verhaal naar de politie te stappen

Bruno Struys van De Morgen

"Ik ben naar de politie gestapt. Ik had niet veel andere keus. Ik doe dat niet graag als journalist, maar de dingen die die man zei tijdens ons gesprek waren in die mate concreet en ernstig, gezien ook zijn criminele achtergrond, dat ik weinig andere keus had dan de politie in te lichten", zegt Bruno Struys in "De wereld vandaag".

"Ik heb een week geleden contact gelegd met Fouad B.. Ik was toen bezig met een artikel over Benjamin Herman (de schutter van Luik) en het feit dat de Staatsveiligheid inlichtingen had over dat hij zou geradicaliseerd zijn door twee medegevangenen. Een van die twee zou Fouad B. zijn. Ik wou Fouad B. daarmee confronteren omdat hij sinds kort vrijgelaten werd. Ik wou hem vragen of hij betrokken was bij de radicalisering van de schutter van Luik."

Struys had eerst online contact met Fouad B.. "Ik ben online met hem beginnen praten. Hij was verbolgen over verschillende artikels die over hem verschenen in de pers. Hij wilde met mij praten om zijn blazoen op te poetsen.  Toen we elkaar ontmoetten, was het meteen duidelijk dat hij zijn blazoen helemaal niet wou oppoetsen."

Fouad B. had inderdaad voorwaarden geschonden, maar politie zou nooit zo snel ingegrepen hebben mocht ik niet met mijn verhaal naar de politie zijn gestapt

Bruno Struys van De Morgen

"Integendeel, het werd meteen duidelijk dat hij heel radicale ideeën heeft en deel uitmaakt van IS. Hij hield zichzelf verantwoordelijk voor de radicalisering of “tweede bekering” van Benjamin Herman", zegt Struys.

"Hij heeft zelf niet gezegd dat hij een aanslag beraamde, maar hij ging naar toilet en kwam terug. Hij zei dat hij me iets ging vertellen. Hij zei dat een van de redenen dat hij de dag ervoor niet kon afspreken, is omdat we nog niet klaar waren met de voorbereiding van een aanslag in Luik. Dat was gisterennamiddag. Wij hadden afgesproken om twee uur, twee minuten na ons gesprek ben ik naar de politie gegaan om het te melden."

"Hij had duidelijk alcohol gedronken, nota bene tijdens de ramadan. Ik vond dat heel bizar. Hij zei dat dat iets is tussen Allah en hemzelf is. Ik ben gisterenavond te weten gekomen dat Fouad B. zich moet melden bij de politie. Hij moest zich melden voor ons interview en heeft dat niet gedaan. Nadat ik bij de politie ben langsgeweest is de bal aan het rollen gegaan. Toen is hij geseind, maar dat zou waarschijnlijk niet zo snel gebeurd zijn mocht ik niet bij de politie zijn geweest", besluit Struys.

Beluister het gesprek met Bruno Struys in "De wereld vandaag":

Meest gelezen