Marc de Bel: "95 tot 100% zeker dat we "Rechtvaardige rechters" op het spoor zijn"

In de nieuwe roman van Marc De Bel zal het mysterie van het gestolen paneel van "De rechtvaardige rechters" eindelijk onthuld worden. Dat beweert de schrijver zelf althans. Het parket in Gent bevestigt dat de theorie van coauteur Gino Marchal onderzocht wordt. Maar het hele verhaal zou natuurlijk ook een mooie promotiestunt voor het boek kunnen zijn. 

Het paneel "De rechtvaardige rechters", een van de panelen van "Het Lam Gods" van de broers Van Eyck (linksonder op foto), werd in de nacht van 10 op 11 april 1934 gestolen. De vermoedelijke dief of opdrachtgever voor de diefstal is Arsène Goedertier, een geldwisselaar uit Wetteren. Hij verklaarde op zijn sterfbed dat hij de enige was die wist waar het paneel zich bevond. 

Sindsdien duiken er regelmatig theorieën op over waar het paneel zich zou bevinden, maar tot op vandaag is het nog steeds niet teruggevonden. 

Volgens schrijver Marc de Bel zou daar zeer binnenkort wel eens verandering in kunnen komen. "Ik ben 95 tot 100% zeker dat we het paneel op het spoor zijn", zei hij vandaag in "De ochtend" op Radio 1 en in Het Nieuwsblad. Meer details wil de schrijver voorlopig niet kwijt. "Ik ga niet antwoorden op uw vraag of ik het al gezien heb. Omdat ik dan iets te veel verklap van wat we volgende week vrijdag op de persconferentie gaan vertellen." Dan wordt in het stadhuis van Gent zijn nieuwe boek voorgesteld.  

© www.lukasweb.be - Art in Flanders vzw

Is dit alles dan gewoon geen mooie reclame voor het boek? "Onrechtstreeks is dat zo, maar het is gene zever", zegt De Bel. "De storm moet nog losbarsten, denk ik. De theorie van Gino Marchal is - echt waar - zeer sterk onderbouwd. De manier waarop hij de stukken van de puzzel op de juiste plaats legt, heeft mij overtuigd. Als je het gaat lezen, ga je zelf "waw" zeggen, het klopt allemaal." 

Marchal is hobbyspeurder en coauteur. "In het boek staat waar Arsène Goedertier het paneel heeft verstopt. Wij zijn met dit nieuws ook al naar de speurders getrokken. Volgende week hebben we met hen nog een vergadering daarover. Ik vind het ook terecht dat zij eerst de theorie willen kennen."

Herbeluister hier het gesprek met Marc de Bel in "De ochtend": 

Parket: "Wij onderzoeken iedere theorie grondig"

Het parket in Gent bevestigt dat het al een tijd op de hoogte is van de theorie van Gino Marchal. "Volgende week donderdag komt hij samen met Marc de Bel nog meer duiding geven", bevestigt woordvoerster An Schoonjans aan VRT NWS. "De magistraat die het onderzoek leidt en de rechercheurs die het dossier opvolgen, zullen daar bij aanwezig zijn." 

Schoonjans benadrukt dat er op geregelde tijdstippen theorieën opduiken over het verdwenen paneel. "Er komen nog altijd tips binnen. Wij onderzoeken die altijd grondig. Misschien komt het ooit wel tot een doorbraak?" 

Meest gelezen