Videospeler inladen...

Michel en Jambon bezoeken De Bolle bij Europol

Iets meer dan een maand geleden werd Catherine De Bolle de nieuwe Europolbaas. Tijd voor premier Charles Michel (MR) en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) om haar een bezoekje te brengen op het hoofdkwartier in Den Haag.  

Onze premier is de eerste premier die door Cathérine De Bolle ontvangen werd bij Europol. Samen met minister van binnenlandse Zaken Jan Jambon kreeg de premier eerst wat uitleg over Europol in de operatiezaal van waaruit informatie over de aanslagen in Parijs en Brussel verzameld en geanalyseerd werd. Na de aanslagen van Brussel was de zaal zelfs meer dan anderhalf jaar lang gereserveerd voor allerlei vergaderingen en informatie-uitwisselingen met ondermeer onze politiediensten.

Daarna nam Cathérine De Bolle de premier en minister Jambon naar een zaal die elke dag de klok rond bemand is. “De longen van Europol want deze dienst ademt informatie van overal in Europa in en ademt die ook weer uit in de vorm van geanalyseerde informatie voor alle politiediensten in Europa”, aldus Pascal Voet, de Belg die aan het hoofd van de zaal staat. Elke dag komen hier zowat 400 berichten of vragen uit Europese lidstaten binnen.

Tijdens de ontmoeting werd er gepraat over hoe België en Europol nog efficiënter kunnen samenwerken in de strijd tegen mensensmokkel, terreur en georganiseerde misdaad.

Michel wil meer middelen voor Europol

Premier Charles Michel zei tijdens de ontmoeting dat hij op Europees niveau wil pleiten voor meer middelen voor Europol. "België is altijd voorstander geweest van een samenwerking tussen de Europese lidstaten. Het delen van informatie is onmisbaar in de strijd voor onze veiligheid", zei hij.

VIDEO: bekijk hieronder het fragment uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen