Videospeler inladen...

Microsoft laat datacenter zinken voor Schotse kust

Microsoft heeft voor de kust van Schotland een datacenter met 864 servers in zee laten zakken. Hiermee wil Microsoft testen of het energiezuiniger en goedkoper is om de servers te laten afkoelen door het koude zeewater. Als alles goed gaat, kan het datacenter de komende vijf jaar onder water blijven liggen. 

12 meter lang is de cilindervormige, witte container van Microsoft die vandaag voor de kust van Noord-Schotland in zee is gelaten. In de container zit een datacenter van 864 servers, goed voor een opslagcapaciteit van zo’n 27 petabyte (ongeveer vergelijkbaar met een opslagcapaciteit van 5 miljoen films). Via een glasvezelkabel worden de servers verbonden met het vasteland.

Al die servers produceren een hoop warmte, het afkoelen ervan is vaak de grootste kost voor datacentra. Omdat er steeds meer en grotere datacenters nodig zijn, is Microsoft op zoek gegaan naar een goedkopere en milieuvriendelijkere oplossing. 

Franck Betermin

Door het datacenter onder water te laten zakken, kunnen de servers voortdurend, en gratis, afgekoeld worden door het koude zeewater. Daarvoor liet Microsoft een systeem ontwikkelen dat ook gebruikt wordt in onderzeeërs. De servers worden gekoeld doordat het zeewater rechtstreeks in de radiatoren van de serverkasten wordt gepompt, waarna het weer in zee stroomt.

Elektriciteit uit zeegolven

In 2015 liet Microsoft al een soortgelijke test uitvoeren. Toen werd een prototype 105 dagen lang onder water gelegd voor de kust van de Amerikaanse staat Californië. Toen dat haalbaar bleek, wil Microsoft met deze tweede fase nagaan of het project ook logistiek, economisch en milieutechnisch levensvatbaar is. 

Volgens Microsoft is het laten zinken van de container vandaag goed verlopen. De container ligt nu op de zeebodem op 35 meter diepte. Het komende jaar zal Microsoft nagaan hoeveel energie het datacenter verbruikt en of de omstandigheden onder water een invloed hebben op de prestaties van de servers. In principe zou het datacenter nu 5 jaar lang zonder onderhoud gegevens kunnen opslaan en verwerken.

Red Box Pictures P.O. Box 9901 Seattle, WA 98109

Het onderwaterdatacenter van Microsoft ligt niet toevallig op dezelfde locatie als het European Marine Energy Center. Dat is de onderzoeksinstelling die zich richt op het opwekken van energie met zeegolven. De golven op die plaats kunnen zeer hoog en krachtig worden.

Microsoft wil ook testen of en hoe datacentra onder water hun eigen energie kunnen opwekken om zo zelfvoorzienend te worden. 

Bekijk hieronder de volledige video van Microsoft:

Meest gelezen