Videospeler inladen...

Nieuwe Spaanse regering: vrouwen in de meerderheid

Een week nadat Pedro Sanchez zijn conservatieve voorganger Mariano Rajoy met een motie van wantrouwen ten val had gebracht, heeft de nieuwe socialistische Spaanse premier zijn regeringsploeg bekendgemaakt. Met als opvallende primeur: meer vrouwen dan mannen! Morgen leggen de Spaanse ministers de eed af bij Koning Felipe.

Het is een historische primeur.  Voor het eerst in de Spaanse geschiedenis bestaat een regering overwegend uit vrouwen.  Verschillende vrouwen bekleden sleutelposten in het kabinet. Dames beheren ondermeer de departementen financiën, defensie, justitie, arbeid, economie, milieu en energie.  In totaal telt de nieuwe Spaanse regering elf vrouwen en zes mannen.  Sanchez heeft van gelijkberechtiging één van zijn kernpunten gemaakt.

Nog een opvallende tendens van het nieuwe Spaanse kabinet is het pro-Europees karakter. Met Josep Borrell komt de gewezen voorzitter van het Europees parlement op de post buitenlandse zaken. En Nadia Calvino, een Spaanse topvrouw binnen de Europese Unie, wordt minister van economische zaken. De post wetenschapsbeleid gaat naar een buitenbeentje, namelijk Pedro Duque, de eerste Spaanse astronaut.

Pedro Sanchez, vorige week nog de Spaanse socialistische oppositieleider, is 46 jaar. Hij heeft geen bestuurservaring. Morgen wordt de foto van de nieuwe regering gepubliceerd.

Meest gelezen