Dreigend onweer vannacht en morgen: noodnummer 1722 opnieuw geactiveerd

Binnenlandse Zaken opent opnieuw het niet-dringende noodnummer 1722.  Het KMI voorspelt onweer. Er is dus kans op storm of waterschade. Daarom is het noodnummer weer tijdelijk actief.

De Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken activeert opnieuw het nummer 1722 voor niet-dringende brandweeroproepen na aankondiging van onweer door het KMI.

Het vraagt aan iedereen om enkel het noodnummer 112 te bellen als iemand (potentieel) in (levens) gevaar is. Het nummer 1722 voor niet-dringende brandweerinterventies blijft actief tot de aankondiging van de deactivering door de FOD Binnenlandse Zaken.

Het nummer 1722 moet ervoor zorgen dat de Noodcentrales 112 niet overbelast geraken bij onweer en dat mensen die in levensgevaar zijn niet nodeloos moeten wachten.

Weerman Frank Deboosere waarschuwt intussen voor onweersbuien die vooral donderdag overvloedig kunnen zijn.

“Vanavond en vannacht zijn er al buien en onweer in het zuiden van het land en de streken langs de grens met Frankrijk”, zegt Deboosere. “Morgen krijgen  we ook in Vlaanderen al vóór de middag lokaal felle buien, mogelijk met onweer, met veel water op korte tijd, rukwinden en hagel.”

Voor Oost- en West-Vlaanderen, Limburg, Antwerpen, Brussel, Vlaams-Brabant en alle Waalse provincies geldt van donderdagmiddag tot donderdagavond code oranje.

Alleen voor de kust geldt donderdag code geel.

Meest gelezen