Videospeler inladen...

"Oneerlijke concurrentie": Unizo naar Grondwettelijk Hof tegen onbelast bijklussen

Ondernemersorganisatie Unizo is boos op de regering over het onbelast bijklussen. De wet daarover wordt later vandaag mogelijk goedgekeurd in de Kamer. Maar als dat gebeurt, dan stapt Unizo naar het Grondwettelijk Hof, zegt voorzitter Danny van Assche.

Eind vorig jaar besliste de federale regering in het zomerakkoord dat iedereen die al minstens vier vijfde werkt, nog voor een deeltje onbelast mag bijverdienen. In het totaal 6.000 euro per jaar. Het gaat onder meer om kleine klusjes, bijlessen, kinderopvang en de zorg voor ouderen.

"Oneerlijke concurrentie"

Vandaag stemt de Kamer over het wetsvoorstel. Als het wordt goedgekeurd, gaat de bijkluswet van start. Maar dat is niet naar de zin van Unizo, de Unie van Zelfstandige Ondernemers.

"Zonder essentiële bijsturingen stappen wij naar het Grondwettelijk Hof", reageert Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder bij Unizo. "Wij willen dat alle activiteiten geschrapt worden die concurrentie kunnen zijn met zelfstandige ondernemers. Wie werkt via de bijkluswet moet geen sociale bijdragen of BTW betalen. Dat in tegenstelling tot zelfstandigen. Dat is oneerlijke concurrentie."

Van Assche geeft ook een voorbeeld. "Er zijn verschillende categorieën in het wetsvoorstel. Een eerste categorie is bijvoorbeeld de zogenoemde "vriendendiensten". Stel je werkt in een schildersbedrijf en beslist om 4/5 te gaan werken. Dan kan je in dat ene 1/5 op een lucratieve manier hetzelfde werk doen. Daardoor ga je je eigen werkgever oneerlijk beconcurreren, tegen voorwaarden waaraan je eigen werkgever nooit kan voldoen."  

Eerder ook al kritiek op bijkluswet

Eerder hadden ook al middenveldsorganisaties en academici kritiek op de bijkluswet. Dat lieten ze weten via een open brief. Onder meer beweging.net, ACV, CM, het Vlaams Welzijnsverbond, Welzijnszorg, de Socialistische Mutualiteiten, maar ook het Netwerk Tegen Armoede of 11.11.11. En ook academici als Bea Cantillon (Universiteit Antwerpen) of Frank Vandenbroucke (Universiteit Amsterdam) ondertekenden de brief.

VIDEO: bekijk hieronder het fragment uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen