Oud-generaal en Defensie veroordeeld voor pesterijen in het leger

Een voormalige Belgische generaal van het Eurocorps is door de Brusselse arbeidsrechtbank veroordeeld voor pesterijen. De man had volgens de rechtbank de carrière van drie militairen gesaboteerd. Ook de Belgische staat werd veroordeeld omdat ze niet doortastend genoeg optrad.

Guy Buchsenschmidt kwam in 2013 aan het hoofd van het Eurocorps, het gezamenlijke legerkorps van enkele Europese landen, waaronder België. Drie officieren die in Straatsburg in 2014 en 2015 onder zijn bevel stonden, waren naar de arbeidsrechter gestapt nadat hun carrière de grond was in geboord door hun bevelhebber. Die werkte de persoonlijke vetes tussen zijn echtgenote en de echtgenotes van zijn manschappen op hen uit.

Buchsenschmidt ontkende de aantijgingen, maar de rechtbank was heel duidelijk in haar vonnis. “De rechtbank heeft ons over de hele lijn gelijk gegeven”, zegt de advocaat van een van de betrokken officieren. “Zijn gedragingen worden aanzien als pesterijen en de rechtbank stelt letterlijk dat hij hun carrières heeft gesaboteerd door de gedragingen van hun echtgenotes. De Belgische Staat zelf is ook verantwoordelijk gesteld, omdat die niet doortastend genoeg had ingegrepen. Er is weliswaar een onderzoekscommissie geweest, maar die heeft niets gedaan om de pesterijen een halt toe te roepen.”

De Belgische staat en ex-generaal Guy Buchsenschmidt werden samen veroordeeld tot het uitbetalen tot zes maanden loon voor elk van de drie officieren. “Dat is de maximumstraf bij pesterijen”, verduidelijkt de advocaat van de slachtoffers.

Meest gelezen