Ouders Mawda dienen aanvraag in voor humanitaire regularisatie

De ouders van Mawda, de Iraaks-Koerdische peuter die enkele weken geleden omkwam door een politiekogel, hebben een aanvraag voor humanitaire regularisatie ingediend. Dat meldt De Morgen en het nieuws is bevestigd door de Dienst Vreemdelingenzaken.

Zoals de procedure voorschrijft, is de aanvraag ingediend via het gemeentehuis van Sint-Lambrechts-Woluwe, waar de ouders momenteel verblijven. De officiële aanvraag is intussen ontvangen door de Dienst Vreemdelingenzaken.

Anderhalve week geleden haden de advocaten van de ouders al een regularisatieaanvraag ingediend bij staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA), maar dat bleek niet de geijkte procedure.  

Het is nu aan de Dienst Vreeemdelingenzaken om de aanvraag te onderzoeken, hoewel daarvoor in de wet geen duidelijke criteria zijn opgenomen.

Een humanitaire regularisatie wordt toegekend aan mensen die geen recht hebben op een andere verblijfsvergunning, maar die toch in ons land moeten kunnen blijven. Het gaat om een discretionaire bevoegdheid van de staatssecretaris voor Asiel en Migratie, maar afgaande op eerdere verklaringen van premier Charles Michel zal het wellicht de hele regering zijn die de knoop zal doorhakken.

Meest gelezen