PRU

Regering-May legt laatste hand aan noodplan dat "harde grens" moet vermijden

De Britse regering zal deze week, mogelijk woensdagavond al, de laatste hand leggen aan het noodplan waarmee ze een "harde grens" op het Ierse eiland wil vermijden als er op het moment van de brexit geen akkoord zou zijn over de Brits-Europese relaties.  

Het dossier zette de regering van Theresa May woensdag nog maar eens onder hoogspanning, want brexit-minister David Davis was naar verluidt erg ontstemd over de details van het noodplan.

Omdat May en haar ministers het er maar niet over eens geraken of ze na de brexit een "douane-partnerschap" of een andere vorm van permanente samenwerking met de Europese Unie willen aangaan, zal de premier er wellicht niet in slagen om haar langverwachte witboek nog voor de Europese top van eind juni te publiceren. In dat witboek wil de regering in detail uitleggen hoe zij de brexit ziet. Op die duidelijkheid van Londen zit de Europese Unie (EU) al maanden te wachten.

Eind 2017 engageerde May zich ertoe om een noodplan uit te werken voor het geval de brexit-onderhandelingen geen definitief resultaat opleveren wanneer de Britten einde maart 2019 de EU verlaten. Het Britse plan zou erin bestaan dat Groot-Brittannië tijdelijk de tarieven blijft toepassen die de EU aan de buitengrenzen van haar douane-unie hanteert. Het gevolg daarvan zou onder meer zijn dat de Britten tijdens die periode nog geen handelsakkoorden met derde landen kunnen afsluiten.

Volgens Britse media zou brexit-minister Davis furieus geweest zijn over het ontwerp-noodplan dat het kabinet van May heeft opgesteld. In de tekst zou namelijk geen einddatum voor de tijdelijke oplossing zijn vastgelegd. Het gerucht deed zelfs de ronde dat Davis met ontslag gedreigd heeft. Het afgehamerde noodplan zou woensdagavond naar de Europese Commissie gestuurd worden en donderdagochtend openbaar worden gemaakt. Mogelijk staat er in de finale tekst wel een einddatum.

Hoe dan ook blijft de Britse regering ervan overtuigd dat het noodplan slechts een theoretische oefening is, omdat Londen en Brussel het wel degelijk tijdig eens zullen geraken en het noodplan dus nooit geactiveerd zal moeten worden. De noodoplossing die de EU uitwerkte, is voor de Britten in elk geval onaanvaardbaar. Dat voorziet erin dat Noord-Ierland na de brexit deel blijft uitmaken van de Europese interne markt, in tegenstelling tot de rest van Groot-Brittannië. Voor de Noord-Ierse unionisten van de DUP, die in Londen de regering-May steunen, is het evenwel ondenkbaar dat Noord-Ierland onder een speciaal regime zou vallen en de facto losgesneden zou worden van Groot-Brittannië.

Meest gelezen