Videospeler inladen...

Rapport: slachthuizen kunnen beter

De doorlichting van de slachthuizen, op vraag van Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts, is klaar. Dat schrijft De Standaard. Het rapport wordt vandaag besproken in het Vlaams parlement. De situatie blijkt niet alarmerend maar toch zijn er heel wat verbeterpunten, ondermeer wat betreft de bedwelming van de dieren.

Vorig jaar doken in de pers schokkende beelden op van de slechte behandeling van dieren in het slachthuis van Tielt, in West-Vlaanderen. Het slachthuis moest tijdelijk dicht en minister Weyts (N-VA) gaf opdracht de hele sector door te lichten. Onderzoekers van de groep Dier en Welzijn van de Thomas More Hogeschool gingen op pad en controleerden 31 van de 38 Vlaamse slachthuizen.

Het hele proces doorgelicht

Hun bevindingen worden vandaag besproken in de commissie Dierenwelzijn in het Vlaams parlement. De onderzoekers lichtten het hele proces door, van het lossen van de dieren over het drijven, bedwelmen, fixeren, slachten en verbloeden. Bij elk van die stappen zijn er wel punten die voor verbetering vatbaar zijn.

Zo wordt er  op gewezen dat de dieren bij het binnenkomen en wachten in het slachthuis met heel veel lawaai worden geconfronteerd, wat de stress aanzienlijk verhoogt. Ze worden te vaak vooruit gedreven met behulp van een toestel dat elektrische prikkels geeft. Dat is niet verboden maar wordt toch afgeraden.

Problemen met bedwelming

Opmerkingen zijn er ook over de doeltreffendheid van de bedwelming. Vooral bij grotere dieren als runderen kunnen er problemen zijn. Volgens de onderzoekers ligt de effectiviteit van de bedwelming bij runderen tussen de 89 en de 95 procent.

Voor Hermes Sanctorum, onafhankelijk lid van de commissie Dierenwelzijn in het Vlaams parlement is dit een belangrijk punt. "Er worden elk jaar miljoenen dieren geslacht in Vlaanderen. Zelfs als er maar enkele procenten zijn waarbij de verdoving problematisch is, dan gaat dat over vele tienduizenden dieren die onnodig lijden. Dat moet stoppen."

"Tekortkomingen nu snel wegwerken"

Ook oppositiepartij Groen maakt zich zorgen om de problemen met de verdoving. Daarnaast wijst Groen ook op de waanzin van dieren die vanuit West-Vlaanderen worden getransporteerd naar Limburg en omgekeerd. "Dat transport moet absoluut korter en diervriendelijker", zegt Bart Caron. "En de transporteurs moeten worden opgeleid, net zoals het personeel in de slachthuizen zelf."

Voor dierenrechtenorganisatie Gaia moet minister Weyts de tekortkomingen in de sector nu snel wegwerken. "Hij moet bindende voorwaarden opleggen en hij moet daar ook een tijdslimiet aan verbinden. Ik denk niet dat je gewoon maar kan rekenen op de goede wil van de slachthuizen", zegt Michel Vandenbosch.

Videospeler inladen...

Meest gelezen