Steeds meer Nederlandse studenten hebben last van schurft

In Nederlandse studentensteden duiken steeds meer gevallen van schurft op. Ook in Hasselt werden onlangs 2 studenten besmet. Een klein beestje, de schurftmijt, veroorzaakt schilfers, rode strepen en ondraaglijke jeuk. 

"Het is al jaren bekend dat er af en toe uitbraken zijn onder studenten", zegt Timo Boelsums, arts infectieziektebestrijding. Toch is er de laatste tijd een opvallende stijging merkbaar in Groningen, Hollands Midden en regio Utrecht.  De reden waarom dat zo is, blijft voorlopig onbekend.  

Ook in Hasselt werd er onlangs een uitbraak van schurft vastgesteld. Zeker 2 studenten raakten besmet. Tussen de besmetting en de eerste symptomen kan er 2 tot 6 weken zitten. Daarom is het vaak onduidelijk hoeveel mensen precies last hebben van schurft.  

Schurft komt vooral voor op plaatsen waar veel mensen samenleven, zoals ziekenhuizen, asielcentra en studentenhuizen. Samen op de bank tv-kijken, in hetzelfde bed slapen of een sjaal uitlenen, geeft de mijt de gelegenheid om zich te verplaatsen. Eens de mijt op je huid zit, graaft het beestje kleine gangetjes waarin het eitjes en uitwerpselen legt.  

Gebrek aan hygiëne

De belangrijkste oorzaak voor schurftuitbraken is het gebrek aan hygiëne. Studenten zouden hun beddengoed bijvoorbeeld niet genoeg wassen. Om van de schurft af te geraken, smeer je je best van top tot teen in met een crème. Het beddengoed en de kledij moeten ook op hoge temperatuur worden gewassen. Alle huisgenoten moeten dit doen, ook al lijken ze op het eerste gezicht nog niet besmet. 

Meest gelezen