Stemmen van parlementsverkiezingen in Irak worden herteld

De stemmen van de Iraakse parlementsverkiezingen van 12 mei moeten worden herteld met de hand. Dat heeft het Iraakse parlement woensdag beslist. De kiescommissie wordt ontslagen en wordt vervangen door rechters.

Na de eerste verkiezingen sinds de overwinning op de terreurmilitie Islamitische Staat (IS) in Irak op 12 mei kwamen er veel klachten over onregelmatigheden en fraude. Eind mei annuleerde de kiescommissie al de resultaten van meer dan duizend kiesbureaus.

Verschillende Iraakse partijen wilden nog meer resultaten schrappen, maar daar wou de kiescommissie niet van weten. Nu heeft het Iraakse parlement beslist dat alle stemmen manueel herteld moeten worden. Het gaat om bijna 11 miljoen stembiljetten.

De lijst van de sjiitische geestelijke Moqtada al-Sadr had verrassend de parlementsverkiezingen gewonnen.

Meest gelezen