Struikelstenen in Antwerpen weer ter discussie

In Antwerpen is er weer discussie ontstaan over de zogenoemde struikelstenen. Dat is een initiatief van een Duitse kunstenaar. De stenen worden in het voetpad ingemetseld, voor het huis van iemand die het slachtoffer werd van de Holocaust.

Een monument voor alle slachtoffers

In veel steden mag het maar het Antwerpse stadsbestuur én de Joodse Gemeenschap zijn tegen die struikelstenen omdat je zo een eerbetoon brengt aan enkelingen.

Toch is afgelopen weekend weer een struikelsteen geplaatst, dit keer in de Provinciestraat. Dat gebeurde eerder dit jaar trouwens ook al op twee andere plaatsen. Ook in Deurne willen ze zo'n steen leggen, aan de Gallifortlei. De stad betreurt dat maar neemt ze ook niet weg, uit respect.

Een raad met academici moet nu een advies formuleren aan de stad over hoe die met de struikelstenen moet omgaan. Er wordt onder meer gedacht aan een monument voor àlle slachtoffers van de Holocaust. Pas daarna kunnen er eventueel individuele herinneringen worden geplaatst, zoals struikelstenen.

 

Meest gelezen