Videospeler inladen...

Brussels Airlines schrapt vluchten naar Sharm-el-Sheikh na "veiligheidsanalyse"

Brussels Airlines schrapt alle vluchten naar Sharm-El-Sheikh in Egypte tot 26 oktober. De maatschappij doet dat na een veiligheidsanalyse. Bij touroperator TUI vernemen ze de beslissing van Brussels Airlines "met verstomming". "Noch de lokale autoriteiten, noch Buitenlandse Zaken heeft weet van een verhoogde dreiging", klinkt het.

De eerste vlucht van Brussels Airlines naar Sharm-El-Sheikh zou normaal gezien op 29 juni vertrekken, Brussels Airlines zou op de Egyptische stad vliegen tot het einde van het zomerseizoen op 26 oktober. Maar al die vluchten worden geschrapt na een "veiligheidsanalyse".

"We hebben nu pas de resultaten van een interne veiligheidsanalyse binnengekregen", zegt Kim Daenen, woordvoerder bij Brussels Airlines. "De route om naar Sharm-El-Sheikh te vliegen is volgens ons niet veilig genoeg." Brussels Airlines zal de route dus toch niet opstarten en zegt dat de beslissing in lijn is met alle andere luchtvaartmaatschappijen van de Lufthansa Groep.

Andere vluchten naar Egypte, naar Hughada en Marsa Alam blijven wel in het schema staan.

Thomas Cook zoekt oplossing voor reizigers

Brussels Airlines voert de vluchten naar Sharm-El-Sheikh uit in opdracht van reisorganisatie Thomas Cook. Zij moeten nu ruim duizend vakanties annuleren. "We gaan alle getroffen reizigers persoonlijk contacteren", zegt Claire Gennart van Thomas Cook. "We zullen samen met hen een oplossing zoeken: ze kunnen een nieuwe reis boeken naar een andere plaats in Egypte of naar een andere bestemming in ons aanbod. Als ze dat niet willen kunnen ze ook hun geld terugkrijgen."

TUI: "Wij begrijpen deze beslissing niet"

TUI, de grootste reisorganisator in België, blijft wel vakanties naar Sharm-El-Sheikh organiseren. "We volgen de situatie op de voet", zegt woordvoerder Piet Demeyere. "Zowel met de lokale autoriteiten als met de Belgische overheidsdienst Buitenlandse Zaken. Wij hebben geen enkele aanwijzing gekregen dat er een veranderd veiligheidsrisico zou zijn. Onze vluchten gaan dus ook gewoon door."

Bij TUI valt te horen dat ze "met verstomming" de beslissing van Brussels Airlines vaststellen.

Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies niet aangepast. Er geldt een terreurdreiging in de Sinaï-regio, en het reisdadvies is dan ook negatief. Behalve naar de "hotelregio rond Sharm-El-Sheikh". 

Meest gelezen