Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Uniek in Duitsland: Merkel heeft spontane vragen van parlementsleden beantwoord

Het staat in het regeerakkoord: vanaf deze legislatuur gaat de kanselier een paar keer per jaar vragen van parlementsleden beantwoorden tijdens een vragenuurtje. Vanmiddag de primeur. Maar de improviserende Angela Merkel bleef zichzelf.

Er werd veel van verwacht, van het eerste vragenuurtje aan Merkel sinds ze 13 jaar geleden de leiding van de regering op zich nam.

Het past in de strategie van de regering om van "het Parlement weer de centrale plaats voor maatschappelijk en politiek debat te maken", zoals het in het regeerakkoord staat. 

Niet dat het Duitse Parlement met zijn om en bij de 700 afgevaardigden er voor spek en bonen bij zat tijdens de plenaire vergadering. Vragen worden wel gesteld, alleen niet rechtstreeks aan de kanselier. Het nieuwe zat er hem nu dus in dat Merkel rechtstreeks de zorgen of profileringsdrang van de kamerleden van een antwoord moest voorzien.

Voorbeeld moet het Britse Parlement zijn, waar de premier tijdens "the question time" de meest heikele vragen zomaar voorgeschoteld krijgt, wat leidt tot hoogoplopende debatten. Zo'n vaart heeft het in Berlijn niet gelopen: alleen al de opstelling van het parlement en de ruimte zelf verschillen van het Britse Lagerhuis, de mentaliteit is anders, de traditie is er niet, de oppositie is verdeelder. 

Wat die vragen waren, wist de kanselier niet op voorhand. Officieel is dat toch zo. Politiek is een spel en daar hoort theater bij. Dat Merkel bepaalde vragen van haar eigen partijgenoten wel al op voorhand zou geweten hebben, lijkt niet onwaarschijnlijk. Uit Merkels' stijl kan je dat ook niet afleiden. 

Officieel zou het vragenuurtje ook gaan over de G7-top, maar na een halfuur besloot parlementsvoorzitter Schäuble ook andere thema's toe te laten. Door de enorme media-aandacht - er is iets te beleven in de "Bundestag" - het ideale moment om jezelf te profileren.

Parlementsleden waren zichzelf

Veel vragen waren uiterst voorspelbaar. Zo slaagde de groene fractie erin om in elke vraag de woorden duurzaamheid en milieu te gebruiken, Die Linke had het over de vrije huizenmarkt, de liberalen over Europa.

Het meest werd uitgekeken naar de interventies van de rechts-radicale AfD. Het verwachte vuurwerk kwam er: een parlementslid vroeg onverbloed wanneer Merkel zou opstappen wegen het binnenlaten van "duizenden migranten, criminelen, messentrekkers". Merkel zelf reageerde onbewogen op haar Merkels. Ze blijft er bij dat ze menselijk deed wat moest en bedankte iedereen die hard gewerkt heeft tijdens de crisis, in het bijzonder de mensen van het BAMF, zeg maar de "dienst vreemdelingenzaken" in Duitsland.

Nee, de "Bondstag" is nog belange niet het "Lower House".

VIDEO: Merkel reageert op een vraag van de AfD over de vluchtelingencrisis

Videospeler inladen...

Meest gelezen