Belga

Vrijspraak voor man die terminale vrouw ombracht in Stekene

De rechtbank in Dendermonde heeft een man van 59 vrijgesproken voor de moord op zijn echtgenote. Omdat de vrouw terminaal was, wilde het koppel samen uit het leven stappen. 

De man ging op 8 mei 2015 met zijn 63-jarige vrouw naar het Stropersbos in Stekene, in Oost-Vlaanderen, met het plan om samen uit het leven te stappen. Bij de vrouw was een terminale kanker vastgesteld.

De man bracht zijn vrouw om het leven en wilde daarna zelfmoord plegen, maar hij overleefde die poging. Hij werd later verward gevonden naast het lichaam van zijn vrouw.

Onweerstaanbare drang

De openbaar aanklager had vijf jaar cel met uitstel gevraagd, omdat de vrouw zelf vroeg om haar te doden. De verdediging had de vrijspraak gevraagd op basis van artikel 71 van het strafwetboek, en de rechtbank aanvaardde die onweerstaanbare dwang nu dus. De man is vrijgesproken.

"De rechtbank kwalificeert de feiten als moord, maar aanvaardt de schulduitsluitingsgrond. De beklaagde kon menselijk gezien niet anders handelen. Zijn vrije wil was volledig uitgeschakeld toen zijn vrouw onder invloed van medicatie hem vroeg om haar te wurgen. Zijn grote liefde was terminaal en had duidelijke instructies gegeven dat ze haar zelfmoordpoging niet wou overleven", motiveerde de rechtbankvoorzitter.

Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website zelfmoord1813.be.

Meest gelezen