Waarom de Fuego-vulkaan in Guatemala zoveel doden maakt: bekijk de animatievideo

Bij de uitbarsting van de Fuego-vulkaan in het Centraal-Amerikaanse land Guatemala zijn intussen al ruim 70 doden en 50 gewonden gevallen. Ook zijn bijna 200 mensen nog altijd vermist. Hoe komt het dat de vulkaan zoveel slachtoffers maakt?

De Fuego is een van de actiefste vulkanen van Guatemala. Omdat de wanden van de vulkaan bevolkt zijn, moeten er bij elke uitbarsting mensen geëvacueerd worden. Deze keer kwam die evacuatie blijkbaar te laat, want heel wat bewoners werden verrast  door gloeiende as- en stofwolken.

Meetapparatuur

De wanden van de Fuego staan nochtans vol meetapparatuur die trillingen in het aardoppervlak registreert. Als de trillingen in kracht en frequentie toenemen, dan wijst dat op een naderende uitbarsting. Wetenschappers gebruiken de apparatuur om de bevolking te kunnen waarschuwen voor uitbarstingen. Maar deze keer liet ze hen in de steek.  

Dat komt omdat de Fuego-vulkaan unieke eigenschappen heeft. Die maken het moeilijk te voorspellen wanneer de vulkaan precies zal uitbarsten, en met welke kracht.  De collega's van de Nederlandse omroep NOS hebben er een mooie video over gemaakt, waarin de Fuego-vulkaan in Guatemala vergeleken wordt met de Kilauea-vulkaan op Hawaï.

Het uitlegvideootje is hieronder te bekijken:

Meest gelezen