Waregemse familie geëerd door Israëlische Staat

Het was een erg emotioneel moment toen Waregemnaar Jef Verplaetse een officiële erkenning mocht ontvangen van de Israëlische Staat. Zijn grootouders hebben de bijzondere moed gehad om een Joods jongetje op te vangen in Waregem.

Rudy Menen, zou heette het jongentje. Zijn Joodse moeder kwam uit Polen en was in Berlijn ongewenst zwanger geraakt. De eerste jaren van zijn leven bracht Rudy dus in Berlijn door. De Nazi's waren aan de macht en het was er zeer onveilig. Met hulp van Poolse vrienden raakte hij in Brussel. De abdij van West-Vleteren trok zich het lot van Rudy aan en uiteindelijk kwam hij terecht bij Clement en Augusta Verplaetse-Vanden Broucke. Het echtpaar had al 7 kinderen, maar op één extra mondje kwam het niet.

VNV-burgemeester hielp stiekem joods jongetje

Als je kleinzoon Jef Verplaetse hoort vertellen, heb je het gevoel in een film te zijn beland. De toenmalige Waregemse burgemeester, die nota bene aangesteld was om de Duitse belangen te bewaken, wist van het bestaan af van Rudy Menen. Hij kneep meer dan een oogje dicht en bezorgde zelfs voedselbonnen aan het jongetje. Het bleef een levensgevaarlijke situatie, maar het zag er toch naar uit dat Rudy een paar engelbewaarders had in de hogere regionen van de toenmalige Waregemse politiek. 

Naar Amerika


Na de oorlog werd Rudy Menen een geliefde Waregemnaar, hij studeerde textiel, maar had het toch in zijn hoofd gestoken dat hij naar Amerika wou verhuizen. Hij richtte daar een textielonderneming op, werd vader, maar bleef contact houden met de familie Verplaetse. Hij overleed op  68-jarige leeftijd.

Pakkend moment

Een pakkend moment op de ceremonie was dan ook toen Rudy's kinderen vanuit Amerika via een videoboodschap de familie Verplaetse bedankten. Zonder de familie Verplaetse waren ze er allemaal niet geweest.Jef Verplaetse kreeg uit de handen van Simona Frankel, de ambassadeur van Israël de medaille "Righteous Among The Nations", een erkenning toegekend door de Israëlische Staat via YAD VASHEM, het instituut ter herdenking van Martelaren en Helden Jeruzalem. De naam van zijn grootouders zal aangebracht worden op herdenkingsmuur in Jeruzalem. 

Waregemse familie krijgt medaille van Israëlische Staat

Meest gelezen