Wat is nieuw in de belastingaangifte?

Pendelt u met uw speed pedelec naar het werk , of hebt u willen meegenieten van de bitcoin-hype, maar weet u er zich geen raad mee op uw belastingaangifte? En wat als uw eID-reader niet werkt of u uw tokens kwijt bent wanneer u uw aangifte elektronisch wil indienen? In deze aflevering van onze reeks "Eerste hulp bij belastingen" focussen we op enkele nieuwigheden.  

Regionale belastingbrief

U krijgt dit jaar voor het eerst een regionale belastingaangifte. Per gewest (Vlaanderen, Wallonië en Brussel) is er een apart formulier. Het voordeel is dat er geen overbodige codes van andere gewesten in uw aangifte staan. Als inwoner van Vlaanderen ziet u bijvoorbeeld de codes over de Waalse wooncheque (een soort woonbonus) niet meer staan.

De regionalisering verkleint ook het totale aantal codes. De Vlaamse belastingaangifte telt dit jaar 823 codes, 62 minder dan vorig jaar.

Token zoek? e-ID-reader werkt niet? Gebruik dan Itsme!

Is het ook elk jaar weer een zoektocht naar het briefje met de tokens of doet uw eID-reader het net niet op het ogenblik dat u  dringend uw aangifte via Tax-on-web moet invullen? Geen nood, er is nu een derde manier om u aan te melden bij Tax-on-web: de app Itsme.

Itsme wordt al gebruikt voor internetbankieren bij enkele grootbanken en bij Proximus. U kunt de app downloaden in de App Store of Google Play. U moet de app één keer activeren via uw eID of uw bankkaart.

Voortaan kunt u zich aanmelden bij Tax-on-web via een code met 5 cijfers of met iets wat u altijd bij de hand heeft: uw vingerafdruk.

Hypothecaire lening en levensverzekering vooraf ingevuld

In de belastingaangifte via Tax-on-web worden alsmaar meer velden automatisch ingevuld. Dit jaar zijn bij ruim 900.000 elektronische aangiftes de hypothecaire leningen en de levensverzekeringen vooraf ingevuld. Ook de terugbetaling van het woon-werkverkeer is automatisch ingevuld.

Snelle elektrische fiets

Wie met de fiets naar het werk gaat, kan van zijn werkgever een vergoeding krijgen. Tot 23 cent per kilometer is die woon-werkvergoeding belastingvrij, zolang alleen de effectief getrapte kilometers vergoed worden. U hoeft die vergoeding zelfs niet op te nemen in de aangifte. Als uw werkgever meer betaalt dan 23 cent per kilometer, dan wordt het gedeelte boven de 23 cent per kilometer wel belast. U moet dat bedrag invullen bij de gewone inkomsten: 

Video player inladen...

Hieronder enkele voorbeelden:

  • Uw werkgever geeft u 15 cent per kilometer. De vergoeding is volledig vrijgesteld van belastingen. 
  • Uw werkgever geeft u 25 cent per kilometer.  De eerste 23 cent is  vrijgesteld van belastingen. De overige 2 cent is wel belastbaar.

Als uw werkgever geen vergoeding per kilometer betaalt, maar wel een forfaitair bedrag, dan geldt de vrijstelling tot 390 euro.

De belastingvrijstelling geldt al lang voor gewone fietsen en elektrische fietsen met trapondersteuning tot 25 km uur. Vanaf dit aanslagjaar geldt vrijstelling ook voor speed pedelecs (elektrische fietsen met een ondersteuning tot 45 kilometer per uur).

Bijverdienen via een app

Voor wie geld verdient in de deeleconomie is er een nieuw en gunstig belastingregime. U betaalt maar 10 procent belastingen, tenminste als u voldoet aan enkele voorwaarden. 

U geeft het brutobedrag aan bij de nieuwe code 1460. De ingehouden bedrijfsvoorheffing geeft u aan bij nieuwe code 1461.

Video player inladen...

Bitcoins en andere cryptomunten

Wie bitcoins koopt en erop rekent om die met winst te verkopen, speculeert en handelt niet als een goede huisvader

Francis Adyns, woordvoerder Financiën

2017 was het jaar van de doorbraak van de bitcoin. Mogelijk bent u een van de Belgen die deze of andere cryptomunten hebt gekocht. Moet u nu belastingen betalen op de meerwaarde of niet? Dat hangt ervan af.

  • Als het kopen van bitcoins past in wat de fiscus het normale beheer van het privévermogen noemt en als u handelt als een goede huisvader, dan wordt de winst niet belast en hoeft u ook niets te doen. 
  • Maar als u inspeelt op hoge prijsschommelingen en dus speculeert, dan wordt de winst belast als een divers inkomen tegen 33 procent.
  • Als u bitcoins koopt als een professionele trader, dan wordt de meerwaarde beschouwd als een beroepsinkomen. En wordt de meerwaarde belast tegen de progressieve belastingtarieven van 25 tot 50 procent.

In de praktijk zal het kopen en verkopen van bitcoins snel als speculatie beschouwd worden. "Wie bitcoins koopt en erop rekent om die met winst te verkopen, speculeert en handelt niet als een goede huisvader", zegt Francis Adyns, woordvoerder Financiën. 

De code is 1440.

Video player inladen...

Meest gelezen