Videospeler inladen...

Het Heizeldrama: "Was dat niet in de middeleeuwen?" 

De Bende van Nijvel, de kernramp in Tsjernobyl, het Heizeldrama, ... Het zijn allemaal gebeurtenissen die in ons collectief geheugen staan gegrift. Maar in welke mate zijn jongeren hiervan op de hoogte? Wij trokken de straat op en ondervroegen willekeurige jongeren tussen 15 en 25 jaar over zeven gebeurtenissen die een impact hadden op onze geschiedenis. Nadien legden we de resultaten voor aan pedagoog Pedro De Bruyckere. Vandaag: het Heizeldrama.

Bij de rellen die uitbraken rond de finale van de Europacup I in 1985 tussen Juventus en Liverpool in Brussel, stierven 39 mensen. Het drama in het Heizelstadion was één van de ergste voetbalrampen in de geschiedenis en zal ons land voor altijd tekenen.

Maar uit onze bevraging blijkt dat heel wat jongeren niet goed weten wat het Heizeldrama precies inhoudt. Velen van hen weten dat het te maken heeft met voetbal en met een stadion, maar sommigen leggen het verband met winkelovervallen. Anderen denken dan weer aan een grote brand in Brussel of een aanslag. Jonge mensen halen met andere woorden heel wat gebeurtenissen door elkaar.

Lees verder onder de afbeelding.

Hulpdiensten tijdens het Heizeldrama in 1985

Is het vreemd dat sommige jongeren niet op de hoogte zijn?

 Volgens pedagoog Pedro De Bruyckere is het niet bijzonder dat enkele jongeren het begrip Heizeldrama linken met de Bende van Nijvel of met de brand in de Innovation. "De meeste ondervraagden waren toen nog niet geboren, dus hoe kunnen ze het dan weten?" vraagt De Bruyckere zich af.

De meeste ondervraagden waren toen nog niet geboren, dus hoe kunnen ze het dan weten?

Pedro De Bruyckere, pedagoog

"Sommige dingen die ze zeggen, zijn ook echt gebeurd, zoals het instorten van de tribune. Dat zit dus ergens in hun geheugen. Maar iemand verwijst naar de brand in de Innovation. Dat is het voorbije jaar een paar keer in het nieuws gekomen en daar weet hij dus ook iets van. In hun gedachtegang worden die gebeurtenissen dus één grote blur." 

Ter opfrissing: wat is er toen gebeurd?

Brussel,  29 mei 1985. Omstreeks 20 uur begint in het Heizelstadion de finale van de Europacup I tussen het Engelse Liverpool en het Italiaanse Juventus. Een uur voor de wedstrijd breken er echter rellen uit tussen de supporters van beide ploegen. Verschillende toeschouwers steken vuurwerk af en gooien stenen naar elkaar.

Lees verder onder de afbeelding.

De herdenkingssteen aan het Koning Boudewijnstadion
BELGA/MAETERLINCK

In principe zouden de supporterskernen gescheiden worden door neutrale vakken, waar Belgische supporters zitten. Maar door de gebrekkige interesse in België en de grote vraag naar tickets in Italië, werd het neutrale vak Z ook gevuld met Italiaanse supporters.

Wanneer vlak voor de aftrap een groep fans van Liverpool het neutrale vak Z bestormt, ontstaat er grote chaos. De supporters van Juventus proberen te vluchten via de zijmuur van het vak, maar die begeeft het. Velen vallen naar beneden en anderen worden vertrapt in de menigte.

Het resultaat: 32 Italianen, 4 Belgen, 2 Fransen en een Noord-Ier laten het leven. Daarnaast raken enkele honderden supporters gewond door de grote chaos. Ter vergelijking: de dodelijkste ramp in de voetbalgeschiedenis vond plaats op 24 mei 1964 in de Peruaanse hoofdstad Lima. In het National Stadium kwamen toen 318 mensen om het leven tijdens een wedstrijd tussen Peru en Argentinië.

Lees verder onder de afbeelding.

Het Heizeldrama 1985

Ondanks het drama gaat de wedstrijd uiteindelijk toch van start. Juventus wint de finale dankzij een penaltydoelpunt van Michel Platini. De wedstrijd zal de geschiedenis ingaan als het Heizeldrama, een van de grootste rampen in de voetbalgeschiedenis. Als gevolg zullen Engelse voetbalclubs 5 jaar uitgesloten worden van Europese competities en worden strengere veiligheidsmaatregelen opgelegd bij grote evenementen. 

Meest gelezen