Videospeler inladen...

Yasmien Naciri dient Tom Van Grieken van antwoord: "Ik kan absoluut niet tegen "Jij bent anders""

Slagen in het leven hangt niet alleen van capaciteiten en talenten af, maar ook van tal van omgevingsfactoren. Die boodschap heeft auteur Yasmien Naciri in "De afspraak" klaar voor voorzitter Tom Van Grieken van Vlaams Belang die stelt dat problemen met allochtonen kleiner zouden zijn indien ze allemaal zoals zij waren.

"Als alle allochtonen zoals u zouden zijn, denk ik niet dat er zo'n groot probleem is." Dat zegt voorzitter Van Grieken van Vlaams Belang vanavond aan Naciri die in "De afspraak" over "We nemen het heft in handen" komt vertellen, haar nieuwe boek waarin de auteur een stem geeft aan een jonge generatie die de handen uit de mouwen steekt en zelf op zoek gaat naar oplossingen voor problemen in de maatschappij.

"Ik moet u toch even onderbreken", antwoordt Naciri hem. "Precies dat uitzonderingsprincipe komt in mijn boek aan bod. "Jij bent anders!" Ik kan daar absoluut niet tegen. Ik ben een kleinkind van een mijnwerker, ik heb een migratieachtergrond, ik ben hoogopgeleid en ik ben ondernemingsgezind, maar ik heb het geluk gehad dat ik de steun kreeg van mijn leerkrachten en professoren."

Oneliners als "Jij bent anders!" zijn misschien als compliment bedoeld, maar dat zijn ze absoluut niet

"Succes is een samenraapsel van factoren: een netwerk, de omgeving, onderwijs, mensen die in je geloven en je duwen en ondersteunen. Veel andere jongeren met veel capaciteiten en potentieel krijgen die kansen niet. Oneliners als "Jij bent anders!" zijn misschien als compliment bedoeld, maar dat zijn ze absoluut niet. Het is niet de realiteit."

Onderwijs

Ook het argument van Van Grieken dat iedereen in Vlaanderen in hetzelfde onderwijssysteem terechtkomt, veegt ze van tafel. "Heel veel scholen voldoen niet aan de kwaliteitsvereisten. In Antwerpen heb ik met tal van jongeren gesproken die me over hun kijk op de samenleving vertelden."

"Ik hoorde getuigenissen van jongeren die 3 dagen studie hadden omdat een leerkracht afwezig was. In mijn school kreeg ik een vervangtaak, maar zij niet. Ze moesten 3 dagen met hun vingers draaien. De jongeren gingen hierdoor spijbelen en hadden niks aan hun schooluren. Veel scholen hebben ook een erbarmelijk taalniveau, vooral in het TSO en het BSO. Veel jongeren getuigden daarover. Ze zeiden dat ze de regels van de taal niet leerden, maar vooral veel films te zien kregen."

Politiek

Zelf probeert Naciri van onderuit aan de kar te trekken, maar ze meent dat ook structurele oplossingen nodig zijn. "Die moeten van bovenuit komen", zegt ze. Vanuit de politiek dus. Zelf wil ze die stap (nog) niet zetten, al hebben verschillende partijen haar naar eigen zeggen al gevraagd. "Momenteel haal ik meer voldoening uit wat ik nu doe. Ik stoor me hard aan het niveau van de politiek. Het is soms een gigantische beerput."

Meest gelezen