Zomerkamp voor kinderen uit scheiding

Zomerkampen hebben meestal een luchtig thema (voetbalkampen, kookkampen...), maar vzw Free-Time uit Gent gooit het over een andere boeg. Het organiseert voor het eerst een scheidingskamp.

Heel wat kinderen gaan ook deze zomer weer op kamp. Ze doen dat met de jeugdbeweging, de sportclub of een organisatie zoals vzw Free-Time. Die vzw organiseert meestal klassieke sport- of avontuurkampen maar pakt dit jaar uit met iets nieuws: het scheidingskamp. De vzw wil zo inspelen op de stijgende vraag naar mentale zorg bij kinderen en jongeren. Free-Time nam het therapeutisch centrum De Bleekweide onder de arm voor de concrete uitwerking van het kamp. 

Kiplekker

Elk jaar kiest Free-Time een thema waar het extra wil op inzetten. "Het thema van dit jaar is kiplekker", zegt coördinator Stijn Verbeure. "We willen vooral de focus leggen op de fysieke en mentale veiligheid van het kind. Het is ook ons doel om de kinderen op een subtiele manier een paar waarden mee te geven rond diepgaandere kennismaking: groepsdynamiek, het belang van rust en de tijd nemen samen om een gesprek aan te gaan. Daarom vonden we het een interessant idee om het te linken aan ons (klassiek) kampaanbod en de mensen van therapeutisch centrum De Bleekweide erbij te betrekken. Zij waren meteen enthousiast over het idee, want ze zochten al langer naar een partner voor ondersteuning en organisatie. Hoe het kamp er precies zal uitzien, dat laten we over aan de expertise van de therapeuten van de Bleekweide."

Handen in de haren

"Er zijn zeker ouders die in een situatie belanden waarin ze niet meer weten wat te doen met hun kind. Maar zelfs dan kunnen ze, naast het kamp, ook altijd terecht bij de Bleekweide. Via dit kamp kan dat ook een opstapje zijn voor eventuele therapie. Het is ook een goede manier om je kind met lotgenoten te confronteren. De drempels die we wegnemen tijdens zo'n kamp, geven het kind ruimte om meer over zijn gevoelens te praten.", besluit Verbeure. 

Het eerste kamp is in juli. De inschrijvingen zijn geopend. 

Meest gelezen