Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Mysterieuze ziekte treft nu ook Amerikaanse diplomaten in China

De Verenigde Staten roept diplomaten terug uit China nadat ze aan dezelfde mysterieuze ziekte lijken te lijden als Amerikaanse medewerkers in Cuba. De getroffen Amerikanen worden ziek van vreemde, onverklaarbare geluiden. De Verenigde Staten vermoedt dat het om sonische aanvallen gaat. China belooft in elk geval alles te ondernemen om de oorzaak van de mysterieuze ziekte te helpen verklaren.  

In de Zuid-Chinese stad Guangzhou hadden een aantal Amerikaanse diplomaten te kampen met een mysterieuze aandoening. Nadat een consulaatmedewerker eind mei geëvacueerd werd omdat hij lichte hersenschade opgelopen had, stelde het Amerikaanse ministerie voor Buitenlandse Zaken een onderzoek in. Na het onderzoek riep de Verenigde Staten verschillende diplomaten terug. Het exacte aantal getroffen medewerkers is voorlopig nog onbekend. 

Het is niet duidelijk of de diplomaten de aandoening hebben opgelopen in het consulaat of in het appartement in Guangzhou waar ze verbleven.  De eerste diplomaat die terug naar de VS is geroepen, getuigt last te hebben van “onduidelijke, abnormale geluidsgolven en druk”. Duizeligheid, hoofdpijn en concentratieproblemen zijn de belangrijkste symptomen van de mysterieuze ziekte.  

De onverklaarbare gezondheidsproblemen boezemen veel angst in. De geëvacueerde Amerikanen zijn daarom vanuit China voor medische testen naar het ziekenhuis in Pennsylvania overgebracht.  Die instelling behandelde eerder al de 24 Amerikaanse stafmedewerkers die in Cuba gelijkaardige klachten hadden en daardoor terug naar de VS moesten komen.  

Specifieke aanvallen

De bizarre, onverklaarbare geluiden waar de getroffen diplomaten last van hebben, doen vermoeden dat het om specifieke, sonische aanvallen gaat, gericht op de Verenigde Staten. Opvallend is namelijk dat enkel diplomaten last hebben van de aandoening. Toeristen zijn gespaard gebleven. De Amerikanen hebben voorlopig noch Cuba noch China beschuldigd. Beide landen ontkennen iets te maken te hebben met de oorzaak van de ziekte. 

De vreemde situatie doet in elk geval het bestaande handelsconflict tussen de VS en China geen goed. Toch proberen de twee landen zo goed mogelijk samen te werken om de oorzaak van de mysterieuze ziekte te ontdekken. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo laat weten dat China “alle juiste dingen heeft gezegd en haar medewerking om de oorzaak van de ziekte te ontdekken duidelijk heeft aangetoond”.  Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken belooft zo goed mogelijk te communiceren en samen te werken met de VS. 

Meest gelezen