Videospeler inladen...

Geen schoolmaaltijden: basisscholen boos na "gebrekkige en late communicatie van FAVV"

De beslissing van het FAVV en minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) om cateringbedrijf Esthio alsnog te verbieden schoolmaaltijden te leveren, stuit op onbegrip bij de betrokken basisscholen. "Er is veel te laat en ondoordacht gecommuniceerd", vinden ze daar. Door de toestemming alsnog in te trekken, hebben de scholen naar eigen zeggen te weinig tijd gehad om ouders te verwittigen en om alternatieven te regelen.

Verschillende basisscholen in West- en Oost-Vlaanderen zijn niet te spreken over de beslissing om Esthio - een traiteurbedrijf uit Harelbeke - nog steeds grotendeels dicht te houden. Dat bedrijf is mogelijk verantwoordelijk voor de salmonellabesmetting waarbij meer dan 400 kinderen ziek werden. Sinds de besmetting mag het bedrijf tijdelijk geen maaltijden meer leveren aan scholen. Het Voedselagentschap besliste deze week dat het wel weer mocht vanaf vandaag, maar minister van Landbouw Ducarme houdt dat nu weer tegen.

Vervelend voor de scholen die ouders en leerlingen verzekerden dat er vanaf vandaag wél weer warme maaltijden zouden geleverd worden. De scholen zijn vooral niet te spreken over de manier waarop het Voedselagentschap communiceert.

Onbegrijpelijk dat het FAVV pas 's avonds meldt dat honderden leerlingen 's anderendaags geen warme maaltijden kunnen krijgen.

Jan Lutz, directeur Sint-Amandsbasisschool Zuid in Kortrijk

"We zijn verontwaardigd omdat we vorige week vrijdag in een mail de toestemming kregen om de levering van warme maaltijden weer op te starten", verklaart Jan Lutz, directeur van de Sint-Amandsbasisschool Zuid in Kortrijk. "En gisterenavond om kwart voor negen krijgen we plots een mail dat die beslissing weer wordt teruggeschroefd. Onbegrijpelijk, omdat we op zo'n korte tijd natuurlijk niet iedere ouder kunnen verwittigen en omdat we onze organisatie niet meer kunnen aanpassen." Volgens de scholen is het ook een bijzonder groot drama voor het cateringbedrijf zelf. "Omdat die mensen net hun uiterste best doen om weer te kunnen leveren."

Het gevolg is dus dat tientallen leerlingen vandaag zonder eten op school zitten. "Een dertigtal leerlingen werden getroffen, maar dat hadden er veel meer kunnen zijn", voegt Lutz er nog aan toe. "Gelukkig kon ik gisteren om 21 uur nog snel mails en een verwittiging op Facebook verspreiden om de ouders op de hoogte te brengen."

De hele toestand zorgt voor heel wat ongenoegen bij de directies, ouders en leerlingen. Bij het Voedselagentschap reageren ze nu liever niet op de heisa en verwijzen ze door naar het kabinet van minister Ducarme. Daar wordt nog gewacht op de allerlaatste onderzoeksresultaten vooraleer het cateringbedrijf groen licht krijgt, "om onnodige risico's te kunnen vermijden".

"Ik wil gewoon voorzichtig zijn", laat minister van Landbouw Ducarme weten. "We willen eerst alles grondig onderzoeken, vooraleer we weer toestemming geven om te leveren."

Videospeler inladen...

Meest gelezen