Videospeler inladen...

Eerste reisverslag van Columbus keert terug naar Spanje

Een brief waarin Columbus heet van de naald verslag doet van zijn "ontdekking" van Amerika is weer in Spanje. Notabene de Amerikaanse douane heeft de brief onderschept. Jaren geleden was hij gestolen uit een bibliotheek in Barcelona.

Het gaat over een brief uit 1493, waarin Christoffel Columbus aan de Spaanse vorsten verslag doet van zijn avonturen en ontdekkingen. De brief werd indertijd met de hand op meerdere exemplaren gedrukt.  Er bestaan er nog zo’n 80, en die liggen vooral in musea. In 2012 bleek dat de brief die in de Nationale Bibliotheek van Catalonië in Barcelona lag een vervalsing was. De echte was blijkbaar gestolen en verkocht op een Amerikaanse veiling voor een miljoen dollar.  Na lange onderhandelingen heeft de koper de brief nu via de Amerikaanse douane weer aan Spanje bezorgd, met name aan de Spaanse ambassadeur in de VS.  

Twee jaar geleden gebeurde iets gelijkaardigs met een exemplaar van de Columbusbrief uit Italië. Die was gestolen uit een bibliotheek in Firenze en daar vervangen door een vervalste brief. De echte kwam door een schenking terecht in de Library of Congress in Washington. Na grondig onderzoek is de brief terugbezorgd aan Firenze. Ook elders in Europa zouden echte brieven gestolen zijn en ongemerkt vervangen door replica's. 

De "ontdekker" van Amerika

Christoffel Columbus zeilde vanaf 1492 vier keer westwaarts, op zoek naar India, de eerste keer met de schepen Pinta, Nina en Santa Maria. Hij landde in Caraïbisch gebied en “ontdekte” Amerika.  De inwoners noemde hij “Indianen”.

Verslag van zijn avonturen deed Columbus in correspondentie met de Spaanse koning Ferdinand en koningin Isabella, zijn opdrachtgevers. Zijn eerste brief dateert van 15 februari 1493. Hij schreef hem aan boord van de Nina, nog op de terugreis. Bij aankomst in Lissabon werden twee exemplaren naar het Spaanse hof gestuurd. Meteen daarna werden kopieën gedrukt. Door de brief raakte het nieuws over de "ontdekking" van Amerika snel in heel Europa bekend en kon Spanje de nieuwe zeeroute opeisen. 500 jaar na dato is het wel ironisch dat de brief werd gestolen in Spanje en weer opdook in Amerika.

VIDEO: De Amerikaanse douane overhandigt de brief aan de Spaanse ambassadeur

Videospeler inladen...

Meest gelezen