Chroom-6-slachtoffers woedend op Defensie in Nederland

Een stichting die de belangen van chroom-6-slachtoffers behartigt in Nederland, is woedend op Defensie. De slachtoffers, die ooit werkten in onderhoudswerkplekken van het Nederlandse leger en daar ziek werden, vinden de deze week bekendgemaakte compensatieregeling van Defensie schandalig. Ze willen een betere regeling die recht doet aan het leed dat hun is aangedaan.

Het gaat om vele honderden oud-werknemers van zogenoemde POMS-sites, waar NAVO-legermaterieel decennialang werd onderhouden met de giftige stof chroom-6 zonder dat de werknemers voldoende bescherming kregen. Velen werden daarvan ziek of stierven eraan. Defensie in Nederland presenteerde deze week een compensatieregeling, maar die sluit veel ziekten uit en is volgens de slachtoffers een schijntje.

De Stichting Gedupeerden Gevaarlijke Stoffen NL-POMS uit donderdag in een open brief aan Defensie en de vakbonden haar ongenoegen. Volgens de stichting worden de zieke oud-werknemers opnieuw geschoffeerd en met een fooi weggestuurd. "Dit kan zo niet langer en om die reden starten wij een offensief tegen de handelwijze van Defensie", laat voorzitter Henk Coort van de stichting donderdagavond weten.

De oud-medewerkers zijn boos omdat een RIVM-onderzoek in opdracht van Defensie een groot aantal ziekten uitsluit. Dit omdat wetenschappelijk niet bewezen zou kunnen worden dat ze zijn veroorzaakt door chroom-6. Ziek is ziek, aldus de gedupeerden. Ze willen dat Defensie iedereen die werkte op een POMS-locatie en vervolgens ziek werd, of hun weduwen, ruimhartig compenseert.

De brief komt na een voorlichtingsbijeenkomst van RIVM, bonden en Defensie woensdag in Roermond. Daar bleek volgens de stichting dat Defensie en vakbonden zieke oud-medewerkers en weduwen definitief in de kou zetten. Coort spreekt van een "ijskoude douche met de karige en verder uitgeklede compensatieregeling waarmee we nu dreigen te worden afgescheept".

Meest gelezen