Cocaïne is meest gebruikte illegale drug in Europa

Het voorbije jaar hebben meer dan twee miljoen jongvolwassenen in Europa cocaïne gebruikt. Dat staat in een rapport van het Europees drugsagentschap. Vooral in het zuiden en westen van Europa is de drug populair. Opvallend is dat onder meer in Brussel en Antwerpen hoge concentraties cocaïne in het afvalwater gevonden zijn. 

De cijfers uit het rapport van het Europees drugsagentschap liegen er niet om: cocaïne is populair. Hoe populair? Zo'n 17 miljoen Europese volwassenen tussen 15 en 64 hebben ooit al eens cocaïne gebruikt in hun leven. Onder hen zijn 2,3 miljoen jongvolwassenen tussen 15 en 34 die het afgelopen jaar cocaïne hebben gebruikt. Vooral in het zuiden en het westen van Europa is de drug graag gezien. 

En het stijgend cocaïnegebruik wordt ook weerspiegeld in het aantal inbeslagnames in de Europese Unie: in totaal waren er 98.000 inbeslagnames in 2016, goed voor meer dan 70 ton. De cocaïne was in 2016 ook het zuiverste sinds een decennium. 

Nog opvallend: uit een studie van het drugsresidu in het afvalwater blijkt dat de hoogste concentraties cocaïne te vinden waren in Nederland, Spanje en Groot-Brittannië en België. Het ging dan vooral om de steden Brussel en Antwerpen. In Oost-Europese steden waren de concentraties over het algemeen veel lager.

Meest gelezen