De Ensors pakken het anders aan: met een Academie en met prijzen voor tv-series

 De Ensors, of de belangrijkste Vlaamse filmprijzen die uitgereikt worden op het Filmfestival van Oostende, ondergaan een paar veranderingen. Voortaan zal een Academie instaan voor de nominaties en zullen er ook prijzen zijn voor tv-series.

Tot de Ensoracademie kan iedereen toetreden uit de Vlaamse audiovisuele sector en dan stemmen voor de nominaties. Naast films zullen nu ook tv-series bekroond worden.

"Er is geen maximumaantal: iedereen is welkom", zegt Peter Craeymeersch van het Filmfestival van Oostende in De Standaard. "En als iedereen zich inschrijft, zal de Academie een weerspiegeling zijn van wie actief is in de Vlaamse film."

Een kleinere groep kiest de winnaars onder de genomineerden. "Die groep bestaat uit alle genomineerden én alle juryleden van de vorige edities", licht Craeymeersch toe.    

Het Gala van de Ensors vindt op zaterdag 15 september plaats op de slotdag van het Filmfestival van Oostende. Dat festival wordt geopend op 7 september met "Engel" (foto poster hieronder), een langspeelfilm van Koen Mortier.

Meest gelezen