Video player inladen...

Guy is dé Homo Universalis: "Meer stress om een vakantie te boeken dan stress tijdens het spel zelf"

In het Eén-programma "Iedereen beroemd" is Guy tot Homo Universalis -of de man/vrouw die álles kan- gekroond. Hij klopte de erg competitieve Ken in een bloedstollende finale waarin enige culinaire kennis mooi meegenomen was. We belden Guy een maand na de opnames op. "Ik heb meer stress om een vakantie te boeken dan dat ik ooit in het spel heb gehad", blikt hij terug. 

De Homo Universalis is een afvalrace tussen 100 kandidaten geweest. Wékenlang was er elke dag een nieuwe opdracht, en viel er ook elke dag iemand af tot de uiteindelijke finale vanavond. Die ging tussen Guy (47) uit Geluwe en Ken (30) uit Pellenberg.

Zij moesten in zomerse estafette onder meer in een quiz exotische gerechten linken aan een land. Een gerecht uit Canada deed een nerveuze Ken de das om. Guy nam zijn tijd voor de quiz en hield het hoofd koel, een constante bij al zijn opdrachten. Hij ging aan de haal met een prijzenpot van 18.000 euro aan reischeques. En het felbegeerde, witte Homo Universalis-bord met nummer 1 op.  

Bekijk hier de laatste opdracht:

Video player inladen...

Toen de confetti knalde, knalde mijn hart kapot

Ken stak zijn teleurstelling niet onder stoelen of banken. Hij bleek wekenlang een erg competitieve kandidaat en werd gevreesd door anderen. "Het is overduidelijk misgegaan bij de quiz, en laat eten nu net mijn grote passie zijn. Ik heb toch gefaald en dat doet pijn. Toen de confetti knalde, knalde mijn hart kapot", reageerde hij.

Bij "vang de kip" was het even kantje boord

Guy blikt een maand na de opnames terug op zijn deelname met ons. Hij geloofde zelf niet dat hij een kans maakte. "Ik ben er nooit mee bezig geweest of heb er nooit bij stilgestaan. Ik ben zelfs een beetje onhandig. Ik wilde er gewoon de eerste tien opdrachten niet uitliggen. Bij de laatste vijf opdrachten kwam pas het besef: het kan", vertelt Guy.

De zwaarste opdrachten voor hem waren diegene waarbij hij uit zijn comfortzone werd gehaald. "We moesten een Romein tekenen en werden beoordeeld door een kinderjury. Ik kan niet goed tekenen en heb dat proberen te verdoezelen door in te spelen op het feit dat kinderen beslisten. Zo heb ik er een tekstballon bijgetekend om het leuker te maken."

Ook zingen is niets voor Guy, maar plots moest hij "Thank you for the music" van Abba brengen en dat voor een ervaren rot als Helmut Lotti. "Ik heb het niet te luid gezongen, dan klinkt het niet nóg valser", bedacht Guy zich. Zijn tactiek werkte. 

Je moet met de proeven bezig zijn en gefocust zijn

Enkel de kippenopdracht was kantje boord. Kandidaten moesten zo snel mogelijk een fladderende kip vangen. "We vormden een kring en iedereen ging naar buiten. Ik ging naar binnen, maar niet de kippen. Dat was een verkeerde tactiek. Je moet met de proeven bezig zijn en gefocust zijn", aldus Guy. Hij liet zich nadien niet meer vangen.

Waar gaat de reis heen?

Wat gaat Guy nu doen met de reischeques? Alvast iets "avontuurlijks" boeken, maar er wordt nog over nagedacht. Hij heeft een jaar de tijd om bestemmingen te kiezen. Guy heeft een vrouw en drie tieners in huis. Een lange reis zat er financieel niet meteen in tot deze overwinning.

Het hele gezin beslist mee en de reis of reizen hangen met de kinderen sowieso vast aan de schoolvakanties. Guy zou zelf graag enkele weken in Nieuw-Zeeland vertoeven. "Ik heb meer stress om een vakantie te boeken dan dat ik stress heb gehad tijdens het spel", verwoordt Guy het.

Hij heeft de titel van Homo Universalis trouwens best aan zijn echtgenote te danken. Zij had zich voor de rubriek ingeschreven, maar was ziek op de eerste opnamedag. Guy sprong in en raakte zo verzeild in het hele spel.

Gezien de populariteit van de Homo Universalis -zelfs jeugdbewegingen spelen het graag na- krijgt de rubriek een tweede seizoen. Wie zijn kans wil wagen om de man of vrouw te worden die álles kan (of simpelweg "in niets echt de slechtste is"), houdt best het programma "Iedereen beroemd" en de website van Eén in het oog.

Meest gelezen