AP2009

EHRM veroordeelt dodelijke schietpartij door politie in Frankrijk: "Politieman had niet mogen schieten"

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft Frankrijk veroordeeld in een zaak over het gebruik van politiegeweld. Bij een achtervolging schoot de Franse politie op een vluchtend voertuig en doodde zo een jongeman. Het gebruik van geweld door de politie was niet absoluut noodzakelijk, oordeelt het Hof in Straatsburg nu. De zaak doet denken aan de schietpartij op het Koerdische meisje Mawda.

De feiten speelden zich af in 2008. Na een inbraak achtervolgde de Franse politie een voertuig met drie inzittenden. Het voertuig weigerde te stoppen en bleef na verschillende waarschuwingen door de politie verderrijden. Nadat de politiewagen tijdens de achtervolging twee keer bijna geramd werd, schoot een agent zes keer op het voertuig. Een jongeman van 21 stierf door de politiekogels.

In Frankrijk besliste het hof van beroep eerst dat de politieman die geschoten had niet vervolgd moest worden. De man had volgens de rechters zijn wapen gebruikt omdat dat absoluut noodzakelijk was om het voertuig te doen stoppen.

Recht op leven geschonden

De ouders van de overleden jongeman legden zich niet neer bij deze beslissing en stapten naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) in Straatburg. Daar hebben ze nu gelijk gekregen. Het EHRM oordeelde vandaag dat het recht op leven geschonden werd omdat de schietpartij op het vluchtend voertuig niet absoluut noodzakelijk was. Het Hof veroordeelt Frankrijk tot het betalen van 60.000 euro schadevergoeding aan de ouders.

Wapen niet absoluut noodzakelijk

Het Hof geeft in zijn motivatie toe dat de agenten op verschillende manieren hadden geprobeerd om het voertuig tegen te houden en dat het om een ongeplande interventie ging. Maar langs de andere kant volgt ook kritiek op het politie-optreden: "De bestuurder van het vluchtend voertuig vormde geen onmiddellijk gevaar voor de agenten en het voertuig stoppen was niet hoogdringend. Daarom was het gebruik van een wapen door de politieman in kwestie niet absoluut noodzakelijk om een wettelijke arrestatie uit te voeren".

Mawda

De zaak doet erg denken aan de schietpartij op een busje met transmigranten in ons land. Dat busje vluchtte ook weg en probeerde verschillende keren een politiewagen te raken. Er werd één schot gelost waarbij het tweejarig Koerdisch meisje Mawda omkwam. Het Comité P, dat de politiediensten controleert, voert een onderzoek naar het optreden van de politie bij dat incident.

Meest gelezen