Vermist Duits meisje dood teruggevonden, verdachte gevlucht naar thuisland Irak

In Duitsland is ophef ontstaan nadat een vermist 14-jarig meisje dood is teruggevonden. Ze blijkt verkracht en vermoord te zijn. De hoofdverdachte is een Iraakse asielzoeker die met zijn hele familie terug is gevlucht naar Irak om te ontkomen aan de Duitse politie.

De 14-jarige Susanna uit Wiesbaden kwam ruim twee weken geleden niet thuis na een avondje stappen. Haar moeder sloeg alarm, maar de politie leek de zaak aanvankelijk niet heel serieus te nemen. Omdat het meisje al wekenlang niet naar school ging en rondhing in de straten van Wiesbaden, ging ze ervan uit dat Susanna mogelijk was weggelopen.

Gisteren werd haar lichaam echter teruggevonden in een dichtbegroeid gebied in de omgeving van Wiesbaden. Volgens de Duitse media werd ze in de nacht van 22 op 23 mei urenlang verkracht en daarna gewurgd.

Hoofdverdachte gevlucht naar Irak

Gisteren werd ook een verdachte opgepakt, een 35-jarige asielzoeker met een Turks paspoort. Hij is intussen vrijgelaten omdat er geen harde verdenkingen meer tegen hem zijn.

De hoofdverdachte, een 20-jarige Iraakse asielzoeker, blijkt enkele dagen geleden plots met zijn familie te zijn teruggereisd naar Irak.

Op 1 juni boekte de hele familie -de hoofdverdachte en zijn ouders en vijf broers en zussen- onder een valse naam een vlucht via Istanbul naar Erbil. Hun tijdelijke reispapieren werden verstrekt door de Iraakse ambassade.

Tip van 13-jarige asielzoeker

Het onderzoek kwam in een stroomversnelling door een 13-jarige asielzoeker. Hij meldde zich bij de politie nadat de hoofdverdachte hem zou hebben gezegd dat hij het meisje had gedood en begraven in de buurt van een spoorlijn. 

De 20-jarige hoofdverdachte was eerder al in opspraak gekomen. Hij werd ook al verdacht van de verkrachting van een 11-jarig meisje, wellicht in het asielcentrum waar hij verbleef, en van enkele kleinere misdrijven.

De zaak veroorzaakt veel ophef in Duitsland, net als twee eerdere moordzaken waarbij asielzoekers betrokken waren.  

Meest gelezen