Videospeler inladen...

1 maand ebola in Congo: Waar komt het virus vandaan en hoe gevaarlijk is het precies?

In Congo zijn ondertussen 38 bevestigde gevallen van ebola geregistreerd, sinds het uitbreken van een nieuwe epidemie vorige maand. Nog eens 24 andere patiënten zijn mogelijk besmet met het virus. In totaal zijn er al 27 doden gevallen. Meer dan 1.000 Congolezen kregen intussen een vaccinatie, maar de epidemie is voorlopig nog niet onder controle. Wat is ebola precies, waar komt het vandaag en hoe gevaarlijk is het? Wetenschapsjournalist Koen Wauters legt uit.

Sinds één maand is er officieel opnieuw een ebola-epidemie in Congo. In totaal heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) nu 60 gevallen van ebola geregistreerd, waarvan 38 bevestigde gevallen, 14 mogelijke besmettingen en 10 verdachte gevallen. Het aantal doden is opgelopen tot 27. 

De WHO startte eind mei met een vaccinatiecampagne waarbij ondertussen meer dan 1.000 Congolezen ingeënt zijn."We kunnen voorzichtig zeggen dat de situatie in Congo zich op dit moment moment lijkt te stabiliseren. Er zijn minder nieuwe gevallen maar dit neemt niet weg dat we waakzaam moeten blijven", zegt Kevin Ariën, biomedicus bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG). Roeland Scholtalbers van het ITG bevestigt: "Elk nieuw geval is potentieel een probleem en kan weer andere mensen besmetten. We moeten voorzichtig blijven." 

Wetenschapsjournalist Koen Wauters legt in onderstaande video uit wat ebola precies is, waar het vandaan komt en hoe gevaarlijk het is.

Videospeler inladen...

Meest gelezen