Jan de Groen

Ester Naomi Perquin wint Herman de Coninckprijs voor poëzie

De Nederlandse Dichter des Vaderlands Ester Naomi Perquin heeft in Antwerpen de Herman de Coninckprijs gekregen voor haar bundel “Meervoudig afwezig”.

Beluister hier een interview met de winnares:

Uit ruim 100 bundels selecteerde de jury er eerst zes, allemaal van Nederlandse dichters, en uit die zes werd Ester Naomi Perquin (°1980) gekozen als winnaar. In de Arenbergschouwburg in Antwerpen kreeg ze de prijs overhandigd door de winnaar van vorig jaar, Peter Verhelst. 

De titel van de bundel “Meervoudig afwezig” verwijst naar een gebeurtenis in de dierentuin, toen Perquin een moeder hoorde bellen met haar werk, terwijl haar kindje naar de olifanten keek. "Die vrouw was dus op twee plaats niet aanwezig, wellicht iets van deze tijd." Het gebeurt overigens wel vaker dat Perquin inspiratie put uit dialogen die ze opvangt. De gedichten gaan ook over de "hardnekkigheid waarmee dingen niet verdwijnen, " licht Perquin toe, met name haar overleden vader en God, in wie ze vroeger geloofde.

Beluister hier een gedicht uit de bekroonde bundel van Ester Naomi Perquin:

Dichter des Vaderlands

“Meervoudig afwezig” is de vierde bundel gedichten van Ester Naomi Perquin. Ze schrijft ook columns en werkt mee aan radioprogramma’s. Ze was eerder stadsdichter van Rotterdam en op dit moment is ze aan een tweejarige termijn als Dichter des Vaderlands in Nederland bezig, met gedichten over verkiezingen, dodenherdenking, pleegzorg of de ramp met de MH17. Gelegenheidsgedichten schrijven doet ze graag en vlot, "dan heb ik het gevoel dat ik nuttig ben".

Dichter in de gevangenis

Ester Naomi Perquin werkte vijf jaar als cipier om haar studie te betalen; die ervaring verwerkte ze in de bundel “Celinspecties”. Ze schreef ook een reeks gedichten over de politie. 

Perquin is al herhaaldelijk bekroond, onder meer met de debuutprijs van Het Liegend Konijn en de VSB poëzieprijs. Deze Herman de Coninckprijs levert haar 7.500 euro op.

Vaderfiguur

Dichter en journalist Herman de Coninck overleed in 1997 in Lissabon. Hij was en is een van de meest geliefde dichters van ons taalgebied. Ester Naomi Perquin heeft warme herinneringen aan zijn werk. Ze verloor haar vader op jonge leeftijd. "In de gedichten van Herman de Coninck zit veel vaderliefde. Dat is een bron van troost geweest in mijn jonge jaren."

Herman de Coninck is een dierbare dichter die er altijd was en er altijd zal zijn

Geen Vlamingen

Andere genomineerden voor de Herman de Coninckprijs waren debutant Joost Baars met “Binnenplaats”, Hester Knibbe met “As, vuur”, Marije Langelaar met “Vonkt”, Tonnus Oosterhoff met “Ja, nee” en Nachoem Wijnberg met “Voor jou, van jou”. In Vlaamse poëziekringen was er wat ontgoocheling omdat er geen werk van dichters uit Vlaanderen werd geselecteerd.

De Herman de Coninckprijs ziet er dit jaar anders uit dan vorige jaren. In plaats van een aparte debuut-, jury- en publieksprijs is er maar één prijs.  De jury koos dit jaar zelf ook nog een "Beste Gedicht", en dat is  "Aan het begin van de avond" van Nachoem Wijnberg. Het wordt niet op affiches verspreid zoals andere jaren, maar digitaal.

Meest gelezen