Videospeler inladen...

Enkele gedetineerden met radicaal profiel moeten terug naar de gevangenis

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft de toekenning van een aantal uitgaansvergunningen en penitentiaire verloven herroepen. Het gaat om gedetineerden die een radicaal of extremistisch profiel hebben. Daarnaast worden een week lang geen nieuwe verlengde penitentiaire verloven meer toegekend aan gevangenen. 

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wil de risico-inschatting van gedetineerden met een profiel van radicalisme of extremisme op punt stellen. Daarom heeft hij beslist om de toekenning van een aantal uitgaansvergunningen en penitentiaire verloven te herroepen. 

Daarnaast worden een week lang geen verlengd penitentiaire verloven meer toegekend, tot de evaluatie van het systeem is afgerond. Gedetineerden die voor vandaag al een verlengd penitentiair verlof hebben gekregen, blijven wel in dit regime. Bij het systeem van verlengd penitentiair verlof kan een gedetineerde met een celstraf van maximaal tien jaar een week thuis doorbrengen, en een week in de gevangenis. 

Verschillende politici lijken tevreden met de beslissing. "Mij lijkt dat alvast een verstandige ingreep," zegt Sophie De Wit (N-VA). "De evaluatie is belangrijk om te begrijpen wat er beter kan aan de huidige manier van werken en te bekijken waar desgevallend moet worden bijgestuurd."

De voorbije week is er heel wat te doen geweest over het penitentiair verlof, naar aanleiding van de schietpartij in Luik. De schutter, Benjamin Herman, zat in de gevangenis, maar mocht deze verschillende malen tijdelijk verlaten. 

Meest gelezen