Gestolen kunst uit Frankrijk weer thuis

Vijf gestolen elementen van een retabel in Normandië kwamen in ons land terecht. Na ontdekking van de stukken, werden ze bewaard in het museum aan het Jubelpark in Brussel. Het museum stuurt de kunstwerken nu weer naar de eigenaar in Normandië. Maar enkele gestolen delen blijven jammer genoeg onvindbaar.  

De diefstal gebeurde in 1973 uit een plaatselijke kerk in Normandië. Het ging om 5 elementen van een retabel, een schilder- of beeldhouwwerk dat bij een altaar hoort, van Fontaine L'Abbé.  In december vorig jaar werden de stukken uit 1540 bij toeval ontdekt op een Brusselse kunstmarkt. Op verzoek van de Franse politie liet de procureur des konings de werken in beslag nemen. Het Museum Kunst & Geschiedenis heeft er goed voor gezorgd, de werken kunnen nu weer naar Normandië. 

Het gebeurt af en toe dat het museum gestolen kunst tijdelijk bewaart. Hoewel, tijdelijk, vaak daagt de eigenaar nooit op. Het Museum Kunst @ Geschiedenis is goed geplaatst om zorg te dragen voor dit soort oude objecten. Helaas zijn nog enkele delen van het retabel spoorloos.    

oranje is gevonden, groen nog vermist

Meest gelezen