AFP or licensors

Iraakse vluchteling die opgepakt is in Frankrijk is vermoedelijk IS-kopstuk

Een Iraakse vluchteling in Frankrijk die in maart is opgepakt, wordt ervan verdacht een hooggeplaatst lid geweest te zijn van de terreurgroep Islamitische Staat. De 33-jarige man zou hebben deelgenomen aan slachtpartijen volgens het Parijse parket. Het onderzoek waarin de man genoemd wordt, werd in november vorig jaar geopend.

Het parket van Parijs vermoedt dat een in maart opgepakte Iraakse vluchteling een belangrijk kopstuk is van terreurbeweging IS. In juni 2017 werd hem het statuut van politiek vluchteling en een verblijfsvergunning voor tien jaar toegekend. Dat statuut werd inmiddels weer ingetrokken.

De 33-jarige man zou in juni 2014 deelgenomen hebben aan het bloedbad op het legerkamp Speicher in Tikrit, ten noorden van Bagdad. Gewapende mannen ontvoerden toen honderden legerrekruten, vooral sjiieten, die ze vervolgens één voor één executeerden. In totaal werden zo 1.700 mensen gedood in deze stad, die in 2014 en 2015 door IS werd bezet.

In Irak liep al een onderzoek naar de man. De Iraakse autoriteiten verdachten hem ervan de regio Samara, ten noorden van Bagdad, voor IS bestuurd te hebben.

Meest gelezen