Videospeler inladen...

"It's ok, all right" (Def Dames Dope) is meest opzwepende Belgische nummer op Spotify

"It's ok, all right" van Def Dames Dope is de meest opzwepende Belgische song op Spotify. Dat blijkt uit een analyse van het team van PXL-Music Research op basis van de parameters "Mood" en "Energy" van de streamingwebsite.

De analyse past in het grotere onderzoeksproject Comfortably Numbers waarin onderzoekers Philippe Haldermans, Jonas Kiesekoms en Maarten Elen data science-technieken willen toepassen op de Belgische muziekindustrie. 

"It's ok, all right" was in 1992 een hit van de meidengroep Def Dames Dope, die werd opgericht door Larissa en Axana Ceulemans. Het nummer scoort op de parameters "Mood" (hoe positief of negatief is de song?) en "Energy" (zit er veel weinig of weinig energie in?) het hoogst en is dus het meest opzwepende Belgische nummer op Spotify

(lees verder onder de video) 

Het onderzoeksteam van de muziekhogeschool PXL in Hasselt dook in de gegevens van Spotify. Vooral de parameters Mood en Energy interesseerden hen omdat ze, uitgezet als twee assen, een veld met vier zones vormen waarin elke song een plaats krijgt (zie schematische voorstelling hieronder): teder (positieve stemming, lage energie), opzwepend (positieve stemming, hoge energie), droevig (negatieve stemming, lage energie) en boos (negatieve stemming, hoge energie).  27.635 Belgische nummers werden gerangschikt in die categorieën. 

"Spotify komt tot die parameters op basis van de toonaard van een nummer, het tempo, het type instrumenten dat gebruikt wordt, enzovoort", legt onderzoekscoördinator Jonas Kiesekoms uit aan VRT NWS. "Dat is informatie die al beschikbaar was. We hebben ons beperkt tot twee parameters omdat we ze dan mooi in een kwadrant konden zetten. Maar we zouden er ook meer kunnen nemen." Zo is Adamo bijvoorbeeld een artiest die van alle markten thuis is, zijn nummers zitten mooi verspreid over alle kwadranten (zie schematische voorstelling hieronder). 

Vorige week donderdag maakte de hogeschool al bekend dat "Ontzieling" van de metalband Wiegedood de meest boze Belgische song is. 

(lees verder onder de video)

Ook Brutus maakt duidelijk boze muziek:  

De komende week lost PXL ook nog het tederste en meest droevige Belgische nummer op Spotify.  Isbells zit duidelijk ook in die droevige categorie. 

App om te voorspellen hoeveel volk er op concert zal afkomen

Deze analyse past in het grotere onderzoeksproject Comfortably Numbers.  Samen met Ancienne Belgique, Clubcircuit en Botanique onderzoekt PXL-Music Research of het aantal bezoekers dat organisatoren mogen verwachten op hun concerten te voorspellen valt.  Daarvoor verzamelden ze data over meer dan 7.000 optredens in België. Bijkomende vragen zijn: welke genres doen het het best in België? Wordt er tijdens metalshows meer bier gedronken dan tijdens een jazzconcert? Trekken frontvrouwen meer volk dan frontmannen? 

"We verzamelen allerlei data en bouwen een app", aldus Kiesekoms. "Als concertorganisatoren beslissen om nu een band te boeken, maken ze een inschatting van hoeveel volk er naartoe zal komen. Onze algoritmes gaan ook een voorspelling maken. En dan gaan we bekijken of we in elkaars buurt zitten met onze inschattingen. We doen dit niet om de job van organisator op de helling te zetten, maar om hen meer ruimte te geven om experimentele bands te programmeren.  Als ze goed kunnen berekenen wat commercieel gaat scoren, krijgen ze meer vrijheid om artistiek wat van de platgetreden paden af te wijken en bijvoorbeeld jonge experimentele bands meer spelkansen te geven." 

Meest gelezen