Videospeler inladen...

Kamer versterkt omgangsrecht tussen grootouders en kleinkinderen

De Kamer heeft een wetsvoorstel goedgekeurd dat het omgangsrecht van grootouders met hun kleinkinderen sterker wettelijk moet verankeren. Bedoeling is bemiddeling meer kansen te geven. De familierechtbank zal het omgangsrecht enkel nog kunnen weigeren indien dat indruist tegen het belang van het kind.

Het omgangsrecht tussen grootouders en kleinkinderen wordt versterkt. Vorig jaar werden 711 dossiers van grootouders of grootouderkoppels ingeleid bij de familierechtbank of twee per dag. Het gaat om grootouders die de vertroebelde relatie met hun kleinkinderen willen herstellen.

De oorzaken daarvan kunnen allerlei richtingen uitgaan. Aanleiding kan bijvoorbeeld een scheiding zijn van de ouders of het overlijden van een van de ouders, of een conflict tussen ouders en grootouders.

Het recht op persoonlijk contact tussen grootouders en kleinkinderen is in 1995 ingeschreven in het Burgerlijk Wetboek. Maar bij conflicten volgt er vaak een lange juridische strijd. De nu goedgekeurde wet zou daaraan moeten verhelpen.

Volgens indienster van het wetsvoorstel Goedele Uyttersprot (N-VA) moet de familierechtbank de mogelijkheid van bemiddeling reeds op de inleidingszitting onderzoeken. Volgens haar zal de familierechtbank het omgangsrecht enkel nog kunnen weigeren als de uitoefening ervan ingaat tegen het belang van het kind.

VIDEO: Hoe gaat het er eigenlijk aan toe in een familierechtbank? Onze justitie-experte Sofie Demeyer kreeg bij hoge uitzondering de toestemming om te filmen in een familierechtbank.

Videospeler inladen...

Meest gelezen