Koningin Mathilde zet starters in de kijker in Gent

Gent had nooit eerder zoveel startende bedrijven als nu, maar om een eigen zaak te beginnen heb je geld nodig. Het bedrijf microStart helpt daarbij en geeft kleine kredieten tot 15.000 euro om een eigen zaak te beginnen. Koningin Mathilde bezoekt in Gent 9 ondernemers die op die manier hun droom van een eigen zaak konden verwezenlijken.

Koningin Mathilde ontmoet 9 ondernemers die allemaal een duwtje in de rug kregen met een microkrediet, een klein krediet dus, van microStart. Die organisatie geeft een lening tot 15.000 euro, om zo hulp te bieden bij het opstarten of verder uitbouwen van een onderneming.

Charlene begon dankzij het microkrediet een koffiebar. Ze schopte het intussen tot wereldkampioen koffiezetten. Zij zal aan de koningin leren hoe ze  de perfecte filterkoffie zet, een koffie zoals uit grootmoeders tijd die weer helemaal hip is. Charlene kreeg bij de bank geen lening, zonder de begeleiding van microStart zou ze haar zaak niet hebben kunnen beginnen, zegt ze. "Ik kan nu doen waar ik voor leef, mijn droom waar maken", zegt  ze. Bij microStart kreeg ze hulp om een pand te zoeken, leerde hoe ze de boekhouding moest doen en had een goed bedrijfsplan.

Een van de andere ondernemers is Hicham. Hij heeft een webshop gespecialiseerd in Marokkaanse huidolie. Voor hem was de steun belangrijk voor een doorstart om hem te helpen bij de administratieve kosten. En het geeft je ook zelfvertrouwen, vindt hij.

Meest gelezen